Urban Mining Corp en Van Werven werken gezamenlijk aan hoge kwaliteit

Urban Mining Corp en Van Werven hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het toepassen van de MDS techniek (Magnetic Density Separation) in het recyclingproces voor harde kunststoffen bij Van Werven te Biddinghuizen. De samenwerking richt zich op plastics uit grof huishoudelijk-, bedrijfs-, bouw- en sloopafval. De MDS techniek is een vinding van de Technische Universiteit Delft. Met deze techniek kunnen meerdere kunststofsoorten in één processtap worden gescheiden op basis van hun verschil in soortelijk gewicht.

Na 5 jaar onderzoek door de TU Delft, meerdere proefinstallaties en een kleine industriële variant voor huishoudelijk verpakkingsplastic, maakt deze samenwerking de bouw van de eerste grootschalige MDS installatie mogelijk. Het is de bedoeling dat deze begin volgend jaar bij Kunststof Recycling Van Werven in Biddinghuizen volledig operationeel zal zijn.

Voor Van Werven is het een belangrijke toevoeging aan en innovatie van het recyclingproces. Ton van der Giessen, algemeen directeur bij Van Werven: “Met deze installatie kunnen we ons business model vereenvoudigen en een nog betere kwaliteit aan secundaire grondstoffen produceren.”

Naast kunststoffen is de MDS techniek ook in te zetten voor andere materiaalstromen zoals non-ferro metalen, mineralen, shredder residuen en zaden. “De MDS technologie is uitermate geschikt voor het in één processtap scheiden van een gemengde materiaalstroom in een grote hoeveelheid producten van hoge kwaliteit. Wij zoeken voor het toepassen van de MDS techniek, voor ieder type materiaal, partners die de markt kennen en voldoende volume hebben om de capaciteit van onze installaties maximaal te benutten. Van Werven is met haar uitgebreide ervaring in het verwerken van kunststoffen en haar sterke marktpositie een perfecte partner”, aldus Jaap Vandehoek, algemeen directeur bij Urban Mining Corp.

Urban Mining Corp en Van Werven hebben afgesproken deze nieuwe installatie samen exclusief toe te passen bij het verwerken van kunststoffen uit grof huishoudelijk-, bedrijfs-, bouw- en sloopafval in Nederland. Bij een succesvolle implementatie in Biddinghuizen zal de exclusieve samenwerking zich uitbreiden tot Noord West Europa.