GreenBlocks – een initiatief van Prezero – heeft het startsein gegeven voor de productie van 100 procent circulaire palletklossen uit afvalhout. Het is het eerste bedrijf in Nederland dat de keten sluit door afvalhout afkomstig uit eigen inzameling als grondstof in te zetten voor de productie van volledig circulaire palletklossen. In Nederland komt elk jaar twee miljoen ton afvalhout op de markt. GreenBlocks kan hiervan nu ruim 40.000 ton per jaar verwerken in haar fabriek in Coevorden.

Prezero – aanjager van innovatie in afvalmanagement en recycling – speelt met GreenBlocks in op de grote behoefte aan een duurzame en economisch interessante verwerking van afvalhout in Nederland. Palletklossen worden ook nog steeds gemaakt uit gezaagd en onbehandeld hout. Dit van boomkap afkomstige hout is kostbaar en waardevol. Afvalhout wordt nu vaak verwerkt buiten Nederland of ingezet als brandstof in bio-energiecentrales. In plaats van het hout te verbranden, kan het na gebruik prima dienst doen als grondstof voor de productie van circulaire palletklossen.

“Met GreenBlocks slaan we twee vliegen in één klap: we produceren hoogwaardige palletklossen van gerecycled afvalhout en besparen zo vers gekapt hout. Met deze innovatie bewijzen we opnieuw dat we van afval nieuwe materialen kunnen maken en zetten we mooie stappen op weg naar een circulaire economie”, zegt Paul Valster, Directeur Value Chain Hout van PreZero.

Van afvalhout naar gloednieuwe pallet
In de fabriek van GreenBlocks in Coevorden wordt per dag ruim 100.000 kilo afvalhout verwerkt en ge-upcycled tot meer dan 150.000 palletklossen. PreZero zamelt het afvalhout in, dat wordt gesorteerd en gebroken tot houtsnippers die als grondstof voor de productie van palletklossen dienen. GreenBlocks verkleint dit tot droge en schone vezels en perst deze tot palletklossen, waarbij onder meer wordt gekeken naar de kwaliteit, dichtheid en vormvastheid van de klossen. GreenBlocks verwacht hiervoor in oktober het EPAL-certificaat te ontvangen. Omdat zij de klossen perst in plaats van zaagt, zijn deze een stuk maatvaster. Dat is een groot voordeel voor producenten van houten pallets die steeds vaker geautomatiseerd werken. Bovendien wordt zo veel vers hout bespaard en afvalhout juist hergebruikt.