Geesinknorba Groep is overgenomen en is weer Nederlands eigendom.

De groep is actief in app. 40 landen, met hoofdkantoor in Emmeloord, Nederland; waar het afvalinzamelingsvoertuigen ontwerpt en produceert. Behalve in Sevilla, Spanje; waar de verdichters worden vervaardigd. Vanuit zeven eigen vestigingen verspreid over het Europese continent levert het bedrijf diensten, reparaties en onderhoud aan klanten in zowel de publieke als de private sector.

Opgericht in 1875 als rijtuigbouwer door Jacobus Geesink, exporteerde het bedrijf in 1915 haar eerste afvalinzamelvoertuig. Sindsdien is het bedrijf specialist in afvalbeheeroplossingen. Het staat bekend als de koploper op het gebied van innovatieve engineering en vanwege het hoge kwaliteitsniveau in productontwikkeling. Hoewel het bedrijf nog steeds conventionele middelen biedt voor het aandrijven van afvalinzamelingsapparatuur, richt het zich op de meest duurzame oplossingen en heeft het sinds 2005 geïnnoveerd op het gebied van voertuigen op alternatieve brandstof en elektriciteit. Momenteel biedt Geesinknorba hybride, volledig elektrische en zelfs waterstof aangedreven afvalverzamelaars.

Nu, na ruim 20 jaar, is het bedrijf weer terug bij de roots en is het weer 100% Nederlands eigendom. Een groep ondernemers, management en investeerder Globitas kocht de Geesinknorba Group van Firion, een internationaal milieubedrijf.

Rene de Wit, de nieuwe CEO van de Geesinknorba Groep; ‘We zijn blij met dit momentum. Het is in zekere zin een einde aan een begin. Het is nu tijd voor positivisme dat nodig is om door een uitdagende tijd te navigeren. Om verandering te omarmen en liefde en gezamenlijke inspanning in het bedrijf te steken. We kijken ernaar uit om er samen met al onze stakeholders een groot succes van te maken.’

Om alle belangen op één lijn te krijgen, willen de nieuwe eigenaren een meer ondernemersgeest introduceren. Zo willen ze aandelen van het bedrijf verdelen onder de medewerkers en meerdere managers van de internationale vestigingen de kans geven om mede-eigenaar te worden. De balans van het bedrijf zal worden versterkt en er zal nieuw kapitaal beschikbaar komen om het bedrijf te helpen zijn duurzame oplossingen te laten groeien.

Arthur Clement, partner bij Globitas; ‘Circulariteit en elektrificatie zijn onderwerpen die niet te ontkennen zijn. Vooral in stedelijke situaties; waar steden brandstofauto’s, transport, scooters, enz. verbieden. Overheden hebben geen excuus om nog steeds dieselaangedreven vuilniswagens in hun straten te hebben. Wij geloven dat er een enorm potentieel is voor de duurzame afvaloplossingen van Geesinknorba.’

de Wit; ‘We willen bijdragen aan een schone en duurzame wereld door de waste-to-value-industrie te versterken. We zetten ons in om de business van onze klanten vooruit te helpen door geavanceerde oplossingen voor afvalbeheer te bieden die een substantiële toegevoegde waarde en een lage TCO bieden. Daarom ontwikkelen en leveren we de meest innovatieve afvalinzamelingsoplossingen voor duurzaam afvalbeheer.’

Bij deze transactie werd de verkoper Firion geadviseerd door EY M&A Netherlands, HVG Law en Philippe Pellegrin Consulting SAS. Kopers werden geadviseerd door Biesheuvel Jansen Advocaten. Er worden geen financiële details verstrekt.