Eerste officiële Week van Tweedehands Textiel (WvTT)

De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Er wordt meer textiel aangeschaft én afgedankt dan ooit tevoren, de kwaliteit van textiel neemt af en recycling van textiel blijft ver achter. Het belang van tweedehands textiel (kopen of doneren) wordt hierdoor steeds belangrijker.

Daarom heeft het Leger des Heils het initiatief genomen om dit jaar voor het eerst, van 20 april tot en met  27 april, de officiële ‘Week van Tweedehands Textiel’ tot leven te brengen. Het doel van de WvTT is om landelijk aandacht te vragen voor de huidige status van de textielwereld, de impact daarvan op mens en milieu, maar ook voor de positieve flow van tweedehands. Het ‘resharen’(opnieuw delen) van textiel is heel belangrijk en leuk!

Belang
Er wordt steeds meer kleding geproduceerd en gekocht en de kwaliteit daarvan holt achteruit. In de hoogtijdagen van fast fashion, waar grote ketens elke maand een nieuwe collectie hebben en items vaak na enkele keren al verwassen zijn, kan tweedehands het verschil maken en daarom is het belangrijk dat dit gestimuleerd wordt. Want de kledingindustrie is enorm vervuilend. Voor het produceren van een kilo katoen is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig, en dan gaat het nog niet over CO2-uitstoot en de chemische middelen die nodig zijn om textiel te verven.

Invulling
Het wordt een week vol offline en online activiteiten door het hele land, rondom het thema tweedehands textiel. Zo wordt er dit jaar bijvoorbeeld gratis stijladvies gegeven in talloze tweedehands winkels en is er een grote kledingruil in Amsterdam. Verder staat de website boordevol artikelen en blogs rondom het thema tweedehands textiel.

Meedoen voor consumenten
Voor iedereen die meer wil weten over het belang én de fun van tweedehands textiel, is er de website van de WvTT. Daarop worden alle activiteiten en events geplaatst en valt er van alles te lezen over de WvTT.

Online, onder #WvTT, kan door iedereen gedeeld worden waarom zij de Week van Tweedehands zo belangrijk vinden en hoe men hier zelf aan bijdraagt, bijvoorbeeld door die week een kledingstuk te doneren.

Meedoen voor organisaties en bedrijven
Het Leger des Heils heeft het initiatief genomen om de Week van Tweedehands Textiel te laten registreren, maar is nog hard op zoek naar partijen die samen met haar de WvTT een succes willen maken! Dit kan op alle mogelijk manieren, denk aan het organiseren van een tweedehands modeshow, het schrijven van een diepte-artikel, of door officiële mede-initiatiefnemer van de WvTT te worden. Het Leger des Heils hoopt op veel partijen die zich nog aanmelden, zodat de Week van Tweedehands Textiel een succes wordt met vele afzenders. Meer informatie en aanmelden kan via de website.