Volle bak gisteren bij de Afvalconferentie 2023 met 250 bezoekers. De jaarbeurs was op woensdag 4 oktober het platform voor de afvalbranche. Het thema was ‘Tot hier en niet verder’ met sessies over actuele onderwerpen als lachgascilinders, agressie en geweld, batterijbranden, PFAS en wegwerpplastics. De ambitie van een circulaire economie vereist het stellen van grenzen.

De Afvalconferentie is een congres van inzamelaars, verwerkers, sorteerders, kringloopbedrijven en recyclers. En is een initiatief van de NVRD en de Vereniging Afvalbedrijven. ‘We zijn op zoek naar wat we zelf nog beter kunnen doen, maar kijken ook kritisch naar wat we nodig hebben van overheden, producenten en inwoners.’ Dagvoorzitter was Sofie van den Enk. Bestuursvoorzitters Henry Meijdam (NVRD) en Boris van der Ham (Vereniging Afvalbedrijven) benadrukten dat ook aan de ‘voorkant’ van de afvalketen nog veel moet gebeuren. ‘Materialen en producten moeten zo worden ontworpen dat ze goed recyclebaar zijn of op een andere manier een tweede leven krijgen’.

Cultuur en grenzen stellen
Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar hield de toehoorders voor een nieuwe cultuur met andere doelen, gedrag en grenzen te stellen, ‘Belangrijk is om de problemen op een heldere en aansprekende manier te benoemen. Essentieel is ook om zo snel mogelijk een eerste, zichtbare stap te zetten in een verandering.’ De sessies vragen aandacht voor actuele onderwerpen. Ontploffende lachgascilinders, agressie en geweld tegen AfvalHelden, batterijbranden, PFAS en wegwerpplastics. Vooral de veiligheidsrisico’s en miljoenen schade door ontploffende lachgascilinders baart de sector grote zorgen. “Tot hier en niet verder’, zeggen NVRD en Vereniging Afvalbedrijven.