Van 2 tot en met 8 juni 2025 vindt de achtste editie van de Week van de Veiligheid plaats. In deze week organiseren bedrijven en organisaties in de afvalbranche tal van activiteiten om stil te staan bij veilig en gezond werken. De Week van de Veiligheid wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Arbocatalogus Afvalbranche(StAA), in de eerste volle week van juni.
Met het motto ‘We werken veilig of niet’ wil de StAA het belang van veiligheid en gezondheid op de werkvloer extra onder de aandacht brengen. En dat is nog steeds hard nodig: de afvalbranche kent aanzienlijke risico’s en staat al jaren in de top van sectoren met het hoogste aantal ernstige arbeidsongevallen, zo blijkt onder meer uit jaarlijks onderzoek door de StAA zelf.
“Aandacht voor veilig en gezond werken is en blijft essentieel in onze branche,” aldus Patric Hanselman, voorzitter van de StAA. “De Week van de Veiligheid geeft bedrijven een kapstok om te werken aan het vergroten van het veiligheidsbewustzijn. Niet alleen met beleid, maar vooral in de praktijk. Door dit centraal uit te dragen, geven we de afvalbranche een gezicht op het gebied van veilig en gezond werken.”

Week van de Veiligheid 2025 opgedragen aan Jennifer Koster-Bos
De Week van de Veiligheid 2025 is opgedragen aan Jennifer Koster-Bos, voormalig secretaris van de StAA. Zij overleed eerder dit jaar. Haar bevlogenheid en inzet hebben veel betekend voor de missie van de stichting: gezond en veilig werken bereikbaar maken voor iedereen in de afvalbranche.
Eigen invulling per organisatie
De invulling van de week verschilt per organisatie. Sommige bedrijven organiseren bijvoorbeeld een quiz over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), zoals hesjes, handschoenen of gehoorbescherming. Ook worden er veiligheidsmarkten gehouden en vinden er toolboxmeetings plaats rondom actuele thema’s, zoals het omgaan met lithiumbatterijen, het herkennen van mogelijke risico’s of prik- en snijgevaar. Daarnaast is er aandacht voor bredere onderwerpen zoals werkdruk, mentale gezondheid en gezonde leefstijl.
Het doel: medewerkers op een toegankelijke en betrokken manier bewust maken van risico’s én van hun eigen rol in het creëren van een veilige werkomgeving.
Webinar over de Arbocatalogus
Op dinsdag 3 juni om 10.00 uur organiseert de StAA een gratis webinar: Kennismaking met de Arbocatalogus Afvalbranche. Hierin krijgen deelnemers uitleg over wat de Arbocatalogus is, hoe deze is opgebouwd en hoe deze als praktisch hulpmiddel kan worden ingezet bij het verbeteren van arbeidsveiligheid. Aanmelden hiervoor kan via de website van de StAA.
Veiligheid vraagt continue aandacht
Hoewel veiligheid bij veel organisaties structureel op de agenda staat, blijkt het in de praktijk vaak lastig om gedrag blijvend te veranderen. De Week van de Veiligheid is daarom bedoeld als extra stimulans én als gelegenheid om binnen organisaties het gesprek over veilig werken actief te voeren.
“Veiligheid is geen eenmalige actie, maar een continu proces,” zegt Hanselman. “Juist door het bespreekbaar te maken én te koppelen aan concrete acties, houd je het onderwerp levend.”