Weee Nederland behaalde in 2019 via haar inzamelstructuur een inzamelresultaat van 70%, bij een wettelijke doelstelling van 65%. Toch loopt de landelijke inzameling van AEEA al twee jaar achter op deze wettelijke doelstelling. Naar verwachting werd over 2019 een landelijk inzamelpercentage van 50% gehaald. Om het landelijk inzamelresultaat te verbeteren pleit Weee Nederland voor meer samenwerking tussen producenten collectieven en meer invloed op inzameling. Een hernieuwd monopolie draagt daarentegen niet bij aan een oplossing.
Weee Nederland ontwikkelt circulair retoursysteem…
Door een kleine verandering van het systeem kunnen elektronische apparaten meer circulair worden. Doordat álle producten worden ingezameld, kan het product ontworpen worden om langer mee te gaan. Onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, kun je vervangen en materialen hergebruik je voor nieuwe producten. Zo kunnen we in de nabije toekomst apparaten blijven kopen en gebruiken zonder dat we ons schuldig hoeven te voelen over verspilling.
Weee Nederland gelooft dat de organisatie echt iets kan veranderen en bijdragen aan de maatschappij. Daarom kiest Weee Nederland voor het bedrijfsmodel van social enterprise. Voor een social enterprise is goede bedrijfsvoering een middel om meer maatschappelijke impact te creëren. De nieuwe initiatieven van Weee Nederland worden daarom ook altijd in samenwerking met andere partijen gerealiseerd. De 750 aangesloten producenten weten op deze manier waar de organisatie voor staat.
Weee Nederland bereid vanaf 2018 een Retourpremie-systeem van koel- en vrieskasten voor, dat ervoor zorgt dat alle gebruikte apparaten terugkomen. De aanpak maakt een circulaire benadering van deze apparaten mogelijk door hergebruik te faciliteren. Bij succes wil Weee Nederland ook andere apparaten opnemen in het Retourpremie-systeem. Hierbij kiezen ze voor een gezamenlijke aanpak tussen producenten collectieven om elkaar te blijven uitdagen om dit nieuwe systeem keer op keer te verbeteren. Zo voorkomen we samen dat 0,3 Mton CO2 alsnog de ozonlaag aantast, omdat ons inzamelsysteem niet goed genoeg werkt. Reint Sekhuis, directeur Weee Nederland: “We willen immers allemaal geen smeltende ijsbergen. We willen allemaal dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog gewoon kunnen leven en genieten in een mooie wereld. Dit systeem speelt hierop in: op een gemakkelijke manier kan je bijdragen aan het milieu.”
… AVV Stichting Open in conflict met mededingingsregels
Het toekennen van de AVV aanvraag van Stichting Open heeft als gevolg dat concurrentie in een bestaande markt wordt uitgesloten. Onderzoek van mededingingsspecialist professor dr. H.H.J. Vedder LLM toont aan dat dit niet mag: een AVV kan niet gebruikt worden om een markt te monopoliseren, dat druist namelijk in tegen verschillende Europese mededingingsregels. Sterker nog, het is zeer wel denkbaar dat het aanvragen van een algemeen verbindend verklaring door een dominante onderneming als misbruik wordt aangemerkt. Het is alsof PostNL bij de overheid vraagt om de diensten van DHL te verbieden, omdat dat beter zou zijn voor de pakketbezorging. Sekhuis: “Het kan niet meer om je als
organisaties en overheid te verschuilen achter discussies over structuur en onmogelijkheden. Het is tijd om te werken aan oplossingen, niet aan uitsluiting.”
Weee Nederland roept partijen dan ook op om zich gezamenlijk achter het nieuwe systeem van ‘Recyclingbijdrage en Retourpremie’ te scharen. Binnen deze opzet is er immers ruimte voor inbreng van alle betrokkenen: producenten, consumenten, gemeenten, detaillisten en centrale overheid. De governance wordt vormgegeven door de bestaande collectieven beide een rol te geven – Weee Nederland én stichting Open. Ook kunnen zij operationeel volledig zelfstandig kleur geven aan de praktische uitvoering. Het is daarmee een keuze voor samenwerking, niet voor uitsluiting. Het is een systeem waarmee we iets vormgeven wat ten goede komt aan ons allen. Het is in onze ogen de keuze voor de toekomst.
Noot: wil je meer weten over de feiten achter dit stuk? Kijk dan naar de antwoorden op de FAQ op de website van Weee Nederland bij dit artikel.