Goed samenspel tussen Van Werven, de brandweer én het brandmeldsysteem met warmtebeeldcamera’s heeft woensdagavond een grote brand voorkomen op Van Wervens recyclinglocatie aan de Bovendwarsweg.  Een reconstructie.

‘Ik rook een vreemde lucht’
Chauffeur Dennis Snijder werkt nog laat, donderdag 12 mei. Om 18.45 uur lost hij zijn laatste vracht. “Ik rook een vreemde lucht, maar ik zag niets geks. Toch vertrouwde ik het niet. Daarom belde ik Bennie de Groot (coördinator Oldebroek, red.), hij zou het in de gaten houden op de warmtebeeldcamera.”

Binnen 3,5 minuut
Coördinator Bennie neemt de melding serieus. Elk kwartier checkt hij via een app op zijn telefoon de temperatuur in de hal. Rond 19.00 uur was die 28 graden: niets aan de hand dus. Bennie: “Rond 20.00 uur kreeg ik een melding vanuit het systeem. Op de camera zag ik rook en ook wat kleine vlammen. Ik belde direct 112. Op datzelfde moment trad ook het systeem zelf in werking en kreeg de meldkamer een tweede melding binnen. Ik hoorde dat de brandweer 3,5 minuut na de melding vertrokken was richting onze locatie. Dat vind ik fenomenaal!”

Snel handelen
De brandweer van Oldebroek schaalt direct op naar ‘middelbrand’ en is snel ter plaatse. Samen met medewerkers van Van Werven wordt er snel gehandeld. Als de 40 kuubs container bijna volledig geblust is, wordt hij verplaatst naar het achterterrein. Een kraan met knijper leegt de container hier, terwijl de brandweer het afval nat houdt.

Verloren zaak
Martijn Hendriks, bedrijfsleider afvalinzameling & recycling, is trots op het team dat in actie kwam. “Uiteindelijk was de brand snel onder controle. In de eerste plaats is dat te danken aan de inzet van deze mensen. Maar als we dit brandmeldsysteem niet hadden gehad, was het een verloren zaak. Gelukkig is er nu relatief weinig schade, geen milieuschade en weinig overlast voor de buurt.”

Brand door batterij
Van Werven kan niet met zekerheid zeggen dat de oorzaak een batterij was, maar de kans is aannemelijk. Hendriks: “Het was deze week nog in het nieuws: elke week zijn er vier branden door een apparaat met batterij of accu in het afval. Dit is opnieuw een alarmsignaal: gooi je klein chemisch afval in de juiste bak.”