Vuilniswagens Achtkarspelen rijden op groengas

In Augustinusga, bij Autoservice Wetering aan de Uterwei, staat sinds kort een Groengas-pomp van OrangeGas. Met de komst van deze Groengas-pomp kan de gemeente Achtkarspelen samen met Omrin het huishoudelijk afval ophalen met 2 vuilniswagens die op Groengas rijden. Vandaag, 15 november 2016, werden de vuilniswagens en de Groengas-pomp door wethouder Klaas Antuma officieel in gebruik genomen. OrangeGas investeerde totaal al ruim € 13 miljoen in Groengas-tankstations en is marktleider in Nederland.

Wethouder Klaas Antuma is portefeuillehouder van zowel duurzaamheid als afval in de gemeente Achtkarspelen en laat weten dat de regio noordoost Friesland inzet op 40% hernieuwbare energie in 2025. “Deze inzamelauto’s rijden op Groengas dat uit “afval” is gewonnen en helpt ons een handje om die doelstelling te behalen. De twee auto’s zullen hun opgehaalde lading lossen op de milieustraat Lutkepost en zullen verder exclusief opereren binnen de eigen gemeentegrenzen,” aldus Antuma.

Johan Bloemsma, regiomanager OrangeGas, is verheugd over de nieuwe Groengas-tanklocatie: “Met de realisatie van deze OrangeGas-pomp bouwen we verder aan onze ambitie: een nog fijnmaziger netwerk van Groengas-vulpunten door heel Nederland. De ambitie is de komende jaren nog verder door te groeien. Groengas is de duurzame variant van aardgas en daarmee nóg schoner dan aardgas. Wij garanderen 100% Groengas aan de pomp. OrangeGas heeft veel vertrouwen in deze nieuwe samenwerking.”

Het OrangeGas-tankstation is strategisch gelegen voor de afvalinzamelingsvoertuigen van OMRIN. “Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij alles wat Omrin doet. Daarom kiezen we zoveel mogelijk voor vergroening van ons wagenpark,” aldus Meinard Kuipers, Bedrijfsdirecteur Inzameling en Reiniging van Omrin. “De keuze is gemaakt: Omrin gaat minder fossiele brandstoffen gebruiken. Inmiddels hebben we al ruim 70 voertuigen die op groen gas rijden. Hiermee dragen we bij aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. De voordelen van Groengas zijn merkbaar. De wagens zijn schoner, de actieradius is groter en daar hebben het milieu, het personeel en de Friese inwoners profijt van. En op de lange termijn is Groengas ook nog voordeliger.”

De komst van de groengas-pomp betekent tevens dat er ander rijdend materieel van Omrin in deze regio Groengas kan tanken. Voor Autoservice Wetering biedt de komst van de OrangeGas-pomp eveneens de mogelijkheid om diverse taxivervoerders uit de regio te kunnen bedienen. “Als autobedrijf zien we zeker het nut en de noodzaak in van rijden op Groengas. Door dit initiatief kunnen wij meerdere klanten bedienen in onze eigen regio en dat zie ik als win-win situatie,” aldus Wout Weterings.

Het Groengas-tankstation is 24/7 geopend en er kan betaald worden met PIN, Maestro, Travelcard en Multitankcard.