Vuilnismannen lezen voor

Op maandag 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid. Een dag waarop Nederland zich extra inzet om de wereld schoner, duurzamer en dus mooier te maken. Juist omdat het over onze toekomst gaat, is het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd hier al bij te betrekken. Daarom wordt er op vele basisscholen door het hele land een verhaal over duurzaamheid voorgelezen. Dit jaar met als thema ‘plastic’. In het kader van deze voorleesactie, heeft afvalinzamelbedrijf Avalex haar vuilnismannen en –vrouwen gevraagd om in de klas voor te lezen.

Plastic verhaal
In het boek wordt aan de kinderen uitgelegd wat de plastic soep is en waarom het zo belangrijk is om plastic niet op straat te gooien. We willen toch allemaal een schone leefomgeving? Daarnaast zien diertjes plastic afval als voedsel en zij kunnen er heel ziek van worden. De verhalenbundel, geschreven door PABO-studenten en geïllustreerd door kinderen, is geschikt voor alle bassischoolgroepen.

Groot succes
Avalex heeft dit initiatief ondersteund door scholen actief te benaderen en haar vuilnismannen en –vrouwen een dagje voor de klas te zetten. Dit was een enorm succes. Zo’n 60 klassen hebben zich voor deze voorleesactie aangemeld. Ook wethouders zaten voor in de klas om het verhaal te vertellen over plastic en de plastic soep.

Waarom scheiden?
Samen vertellen we waarom het zo belangrijk is om duurzaam met onze grondstoffen om te gaan. Onze grondstoffen raken op en dat is zonde, want ook in de toekomst willen we graag gebruik maken van bijvoorbeeld plastic. Door plastic netjes bij het plastic weg te gooien, kunnen we nieuwe plastic producten maken. Het is onvoorstelbaar wat er van weggegooid plastic gemaakt wordt! Wist jij dat er van petflessen van bijvoorbeeld Cola, weer truien gemaakt worden? Door goed te scheiden, houden we die gezonde kringloop van afval naar grondstoffen in beweging.

Afvalvrije school
Bovendien ontvangt basisschool De Waterwilg in Nootdorp op de Dag van de Duurzaamheid het certificaat voor “Afvalvrije school”. Het is de allereerste school in de Randstad, die zichzelf Afvalvrije school mag noemen. Een belangrijke dag, dus!

Meer informatie
Wil je meer weten over afval, scheiden of de plastic soep? Dan komen we graag bij jou langs. Bestel één van onze (gratis) afvallessen of een rondleiding op onze milieustraat. Meld je aan op www.avalex.nl/scholen. Heb je vragen? Dan kun je ons bereiken via scholen@avalex.nl.