Veluwse gemeenten verduurzamen hun energie door groengas van Omrin

De zes Noord Veluwse gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten verduurzamen de komende jaren hun aardgasverbruik door groengas uit eigen afval. Geproduceerd door Omrin.

Groengas is schone en fossielvrije energie uit huishoudelijk restafval. Het heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, maar het gas is in dit geval afkomstig uit het organisch materiaal, veelal keukenafval, uit het afval van de Veluwse gemeenten.

De zes samenwerkende gemeenten in de regio Noord-Veluwe kiezen bewust voor het duurzaam geproduceerde groengas van Omrin. Uit eigen regio.

Omrin verzorgt de verwerking van het huishoudelijk afval van deze gemeenten.  Op Ecopark De Wierde in Heerenveen wordt het afval nagescheiden, gesorteerd en deels vergist. Van het organisch materiaal uit het afval, wordt groengas gemaakt.

Op een deel van dit groengas rijden de voertuigen van Omrin en worden de Omrin gebouwen verwarmd. Het grootste deel wordt ingevoed op het aardgasnet van Liander. Door de afname van de Garanties van Oorsprong (GvO’s) die Omrin verkrijgt bij het invoeden, wordt het aardgasverbruik van de gemeenten ‘verduurzaamd’.