Overal kwam je ze tegen: groepen Zappers die zaterdag 19 maart in het kader van de opschoonactie “Heel Hoeksche Waard Schoon” zwerfafval raapten. Met een campagne hadden de RAD en gemeente Hoeksche Waard de zwerfafvalprikkers opgeroepen om hun eigen buurt schoon te maken. Als genoeg Zappers hun eigen stoep, straat, plantsoen of waterpartij schoonmaken, ontstaat vanzelf een gemeente zonder zwerfafval. En dat werkte, want Zappers, jong en oud waren zwerfafval aan het rapen.

Het rapen en voorkomen van zwerfafval leeft in de gemeente Hoeksche Waard. In het afgelopen jaar hebben zich meer dan 100 Zappers aangemeld. Met de geleende grijper die zij van de RAD hebben gekregen, dragen deze Zappers dan ook bij aan een steeds schonere gemeente. Daarnaast voert de gemeente ook verschillende campagnes gericht op gedragsverandering, zodat er steeds minder zwerfafval op de grond belandt. Met als uiteindelijk doel: een gemeente zonder zwerfafval.

Wethouder Paul Boogaard (Economie) ging met de troeptrimmers van Puttershoek Schoon op pad. De wethouder en de vrijwilligers hebben tijdens hun ronde in het centrum in totaal 16,8 kilo zwerfafval geraapt. Ondanks dat de gemeente het centrum een aantal dagen daarvoor nog had schoongemaakt, blijkt de inzet van deze mensen noodzakelijk. Paul Boogaard is de vrijwilligers dankbaar voor hun inzet om de buurt schoon te houden; “Veel Hoeksche Waarders zijn trots op ons eiland. De natuur is één van de dingen die we hier van dichtbij kunnen beleven. Zwerfafval past daar niet in. Gelukkig zijn er in de Hoeksche Waard veel betrokken vrijwilligers die alleen of in georganiseerd verband zwerfafval rapen. Zij verdienen veel waardering”.

Dat deze aanpak werkt, blijkt wel uit de metingen die jaarlijks gedaan worden. De gemeente Hoeksche Waard, scoort op een hoog niveau. Wie ook geïnspireerd is door de opruimacties en graag Zapper wil worden, kan zich het hele jaar door aanmelden via schonerholland.nl/hoeksche-waard/ en krijgt dan een gratis grijper van de gemeente. Zappers krijgen ook informatie, foto’s, nieuwtjes en inspirerende video’s op de Facebook-pagina “Ik ben Zapper in Hoeksche Waard” en kunnen hier ook ervaringen uitwisselen.