Vecoplan komt met nieuwe shredder voor recycling en afvalhoutverwerking

De nieuwe VRZ shredder van Vecoplan kenmerkt zich vooral door zijn rotor: in plaats van conventionele snijgereedschappen is hij uitgerust met sikkelvormige hoektanden. Hierdoor kan de machine zelfs balen van verschillende materialen veilig openbreken en verkleinen. De ontwikkelaars hechtten veel belang aan een robuuste constructie. Er is weinig onderhoud nodig – en dat kan snel uitgevoerd worden.

“De shredders bij onze klanten werken doorgaans gedurende een zeer lange periode zonder onderbreking”, zegt Martin Baldus, hoofd Development “Industrial shredding” bij Vecoplan AG. In cementfabrieken kunnen de machines bijvoorbeeld efficiënt materiaal verwerken voor de verbrandingsovens of samengestelde plastic verpakkingen of huishoudelijk afval verkleinen. “Bij de ontwikkeling van de nieuwe shredder in de VRZ-serie hebben we er veel waarde aan gehecht dat deze robuust en resistent is tegen stoorstoffen, betrouwbaar en onderhoudsarm is”, zegt Baldus. Daarom hebben de ontwikkelaars de rotor voorzien van sikkelvormige hoektanden. Het materiaal wordt uit elkaar gescheurd – de VRZ kan zelfs in draad gewikkelde balen betrouwbaar verwerken. De krachtige machine is daarom ook geschikt voor het verwerken van afvalhout –bijvoorbeeld om boomstobben efficiënt te verkleinen of grote planken en balken met vaak nog verontreinigingen zoals spijkers, hoekverbindingen etc.

Voor de aandrijving van de rotoren vertrouwt Vecoplan op de dynamische HiTorc-aandrijvingen met zeer hoog draaimoment en zeer hoge energetisch rendement. Deze hebben geen mechanische elementen zoals riemaandrijvingen, koppelingen of hydraulische units. In vergelijking met hydraulische aandrijvingen zijn er nauwelijks onderhoudswerkzaamheden. Omdat er minder massa hoeft te worden bewogen, bereiken ze bovendien een hoog rendement. De bedrijver bespaart aanzienlijk op energiekosten. De HiTorc aandrijvingen met een vermogen van 2 x 138 kilowatt en 2 x 80.000 Nm koppel, zijn absoluut ongevoelig voor stoorstoffen. Ze werken ook zeer dynamisch en hebben een uitstekend start- en omkeergedrag. De VRZ is daarom ook geschikt voor moeilijke, taaie materialen.

“Tijdens de ontwikkeling was het voor ons belangrijk om de bedrijfs- en onderhoudskosten voor de plant-operator zo laag mogelijk te houden”, meldt Baldus. “Componenten zoals slijtvaste en vervangbare afdichtingselementen op de rotor en zijwand voorkomen bijvoorbeeld dat materialen vast komen te zitten tussen het rotoruiteinde en de machinebehuizing. Bovendien zorgt het geoptimaliseerde machineontwerp ervoor dat de snijdtafel en de rotoren snel kunnen worden vervangen. Zo kunnen tijdrovende onderhoudswerkzaamheden zoals gepantserd laswerk buiten de machine worden uitgevoerd. Dit verkort de stilstandstijden aanzienlijk. “Onze nieuwe VRZ is zo ontworpen dat hij lange tijd operationeel blijft – zelfs als er slijtage optreedt”, belooft de Vecoplan-expert.