Vanaf 30 april ook €30,- recyclingbijdrage op importoccasions

Met ingang van 30 april 2021 wordt een recyclingbijdrage geheven op alle auto’s waarvoor een Nederlands kenteken wordt aangevraagd. De recyclingbijdrage geldt dan niet alleen voor nieuwe auto’s, maar ook voor auto’s die worden geïmporteerd uit het buitenland en voor het eerst een Nederlands kenteken krijgen. Hierdoor kunnen jaarlijks circa 200.000 auto’s duurzaam worden gerecycled.

De recyclingbijdrage is een eenmalige bijdrage boven op de aanschafprijs van een personenauto of lichte bedrijfswagen. Het geld dat wordt geïnd komt ten goede aan verantwoorde en hoog- waardige autorecycling. Op de meeste auto’s in Nederland wordt al een recyclingbijdrage geheven. Vanaf 30 april 2021 zal dit gaan gelden voor alle auto’s, dus ook voor geïmporteerde auto’s – ongeacht of dit nieuwe of oude auto’s zijn en ongeacht of ze door een particulier of garagebedrijf worden ingevoerd. De recyclingbijdrage is sinds 1 januari 2021 €30, – per auto.

Waar wordt het geld voor gebruikt?
Dankzij het geld dat wordt geïnd met de recyclingbijdrage kan ARN samen met zo’n 300 recyclingpartners door heel Nederland auto’s verantwoord en hoogwaardig recyclen. De laatste jaren werden ruim 200.000 afgedankte auto’s duurzaam gerecycled, waarbij vrijwel alle materialen zijn hergebruikt. In totaal zijn dat dan elk jaar zo’n 187 miljoen kilo aan materialen. Hierdoor konden autodemontage-, shredder- en recyclingbedrijven de laatste jaren een recyclingpercentage van ruim 98 procent realiseren. ARN zegt dan ook niet voor niets: “samen maken we er iets moois van!”

Hoe is het geregeld?
De inning van de recyclingbijdrage wordt bij parallelimport uitgevoerd door de RDW, de organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt. Bij het aanvragen van een kenteken voor een parallel geïmporteerde auto betaalt de aanvrager de recyclingbijdrage via de RDW. Meer hierover is te vinden op https://www.wemakenerietsmooisvan.nl/. Op nieuwe auto’s draagt de importeur de door de klant betaalde recyclingbijdrage af aan ARN.