Herbruikbare kunststoffen, zoals PVC, eindigen nog te vaak als afval. Ze zijn internationaal moeilijk verhandelbaar omdat vanuit wetgeving anders tegen deze reststoffen wordt aangekeken. Dit is een gemiste kans voor zowel de economie als het milieu.
Op 3 maart tekende staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in Brussel een internationale overeenkomst om die handel te stimuleren. Samen met minister Kamp (Economische Zaken) en de Britse, Franse en Vlaamse milieuministers, het bedrijfsleven en milieuorganisaties start zij hiermee het North Sea Resources Roundabout (NSSR) die deze barrières wegneemt.
Kunststof Recycling Van Werven is de initiator voor de PVC-case, die als één van de eerste drie te behandelen knelpunten in de NSSR is opgenomen. Samen met Wavin en Van Gansewinkel tekende Ton van der Giessen (Managing Director) namens Van Werven de Green Deal voor PVC.
Duurzame koplopers
Staatssecretaris Dijksma: “Om onze economie groener te maken, wil ik de duurzame koplopers uit het bedrijfsleven ruimte geven om te innoveren. En dat is precies wat we met deze deal doen. Door grondstoffen opnieuw te definiëren en het gelijk te trekken met onze buurlanden, wordt het gemakkelijker voor bedrijven. Hiermee helpen we ook het milieu en brengen we de bedrijvigheid tussen de landen in het Noordzeegebied in een stroomversnelling.”
Minister Kamp: “Met deze overeenkomst kunnen Nederlandse bedrijven uit de grondstoffen- en afvalindustrie profiteren van de toenemende afzetmarkt. Deze Green Deal laat zien dat de circulaire economie zowel tot bedrijvigheid en banen, als tot een beter milieu leidt.”
Barrières wegnemen
“De positieve effecten op het milieu zijn groot”, zegt Ton van der Giessen. “PVC recycling in de EU heeft de potentie om miljoenen tonnen CO2-emmissie per jaar te vermijden, geeft een tweede leven aan een potentieel volume van 100 miljoen ton aan gebruikte PVC-producten en creëert werkgelegenheid in de EU voor 8.000 personen. Recente nieuwe wetgeving heeft onbedoelde negatieve effecten op het te recyclen PVC-volume. De Green Deal creëert een platform om samen te zoeken naar oplossingen die de barrières wegnemen en zodoende de groei van de circulaire economie stimuleren.”
[vc_button title=”Meer over Van Werven” target=”_self” color=”default” href=”#”]