Van Werven Plastic Recycling en het Deense afvalverwerkingsbedrijf Ragn-Sells tekenden deze week voor de oprichting van een joint venture in Denemarken. Hiermee zetten zij de samenwerking voort in het recyclen van harde plastics. Onderdeel van deze samenwerking is het opzetten van een vestiging voor plastic recycling in Denemarken, die medio 2023 geopend zal worden.

“Met onze gezamenlijke kennis en ervaring op het gebied van recyclen van plastic zien we heel veel mogelijkheden om samen met Ragn-Sells harde plastics te recyclen.” zegt Ton van der Giessen, CEO van Van Werven.

20.000 ton plastic
De vestiging die medio 2023 zal gaan draaien in Denemarken zal jaarlijks zo’n 20.000 ton post-consumer plastics verwerken. Het gaat hier met name om mix van gebruikte harde plastics kratten, buizen, emmers, pallets en tuinmeubelen. Naast plastic afval van gemeentelijke milieustraten, is ook plastic afval uit de bouw een belangrijke bron.
Kwaliteit en uniformiteit van de grondstoffen zijn twee bepalende factoren in de kunststofindustrie. Op de nieuwe locatie wordt het plastic afval zo gesorteerd en gereinigd dat het steeds opnieuw gebruikt kan worden.

Allemaal binnen Deense grenzen
Massimo Forti, CEO van Ragn-Sells: “Door de opening van deze nieuwe locatie, zorgen we ervoor dat het ingezamelde materiaal lokaal binnen de Deense grenzen wordt gerecycled. En dat de secundaire grondstof door de Deense kunststofindustrie kan worden gebruikt om nieuwe producten te produceren voor verkoop en gebruik in Denemarken.”

Van Werven internationaal
Van Werven begon 15 jaar geleden met plastic recycling in Nederland en is inmiddels ook actief in België, Engeland, Ierland, Zweden en Polen. De vestiging in Denemarken wordt de zevende locatie waar Van Werven bij betrokken is. Alles bij elkaar heeft Van Werven het afgelopen jaar naast het produceren van secundaire grondstof ook ruim 237.000 ton CO2 bespaart met de recycling van plastics.