Van Werven opent officieel vestiging Lanaken

Van Werven Recycling Plastics investeert €2.5 miljoen in vestiging Lanaken

Van Werven Recycling Plastics is een Europese speler met een unieke marktpositie in België: het is de enige speler die in staat is om gebruikte harde kunststoffen op een volwaardige wijze te recycleren tot nieuwe basisgrondstoffen die 100% geschikt zijn om primairegrondstoffen te vervangen. In Lanaken investeert Van Werven Recycling Plastics €2.5 miljoen in een gloednieuwe was- en maallijn, die ervoor zorgt dat het volledige recyclageproces ter plaatse uitgevoerd kan worden. Op jaarbasis wordt er in Lanaken 15 miljoen kilo herbruikbare grondstoffen geproduceerd. De ambitie is om dit productiecijfer in 2019 te verdubbelen. Samen met diverse stakeholders uit de sector en het beleidsniveau, aanwezig op de officiële opening op 26 september, streeft Van Werven Recycling Plastics ernaar om de enorme berg onbenut recyclagepotentieel aan te pakken.

Investering van €2.5 miljoen: gloednieuwe was- en maallijn in Lanaken
Van Werven Recycling Plastics was zowat het eerste bedrijf dat écht investeerde in de recyclage van harde kunststof. Jaren is er gewerkt aan efficiëntere processen om meer dan 20 verschillende types kunststof van elkaar te scheiden en te herleiden tot hun pure vorm.

Ton Van der Giessen, Managing Director Van Werven België, licht toe: “Dit gaat niet over technologiealleen, maar over een uniek proces, een samenwerking tussen mens en techniek. Tussen de instroom en de laatste kwaliteitscontrole van onze materialen doorlopen ze een combinatie van manueel sorteren en machinaal verkleinen, scheiden en reinigen. Zo zetten we maar liefst 95% van de inkomende kunststoffen om tot nieuwe materialen die voor 100% geschikt zijn om primaire grondstoffen te vervangen. Een absoluut record!”

In 2018 investeerde Van Werven RecyclingPlastics €2.5 miljoen in een gloednieuwe was- en maallijn in Lanaken. Dit zorgt ervoor dat het volledige proces ter plaatse uitgevoerd kan worden: shredden, wassen en vermalen tot zuivere, kleine stukjes. Zo komt Belgisch afval opnieuw op de Belgische markt als basisgrondstof. De totale productie op jaarbasis bedraagt 15 miljoen kilo herbruikbare grondstoffen. De ambitie is om dit productiecijfer in 2019 te verdubbelen.

Duurzaam, circulair en lokaal
Peter Brughmans, Purchase Consultant Van Werven België: “Onze missie is de kringloop sluiten in een lokale context. We hoeven geen aardmaterialen te ontginnen aan de andere kant van de aardbol, we organiseren het volledige recyclageproces hier in België, en we verkopen nieuwe grondstoffen alleenbinnen Europa. Zo’n lokale aanpak zorgt op logistiek vlak natuurlijk ook voor economisch rendementén voor een kleinere ecologische voetafdruk.” De optelsom van deze duurzame filosofie maakt het hele proces véél milieuvriendelijker dan productie met primaire grondstoffen. Elke gerecycleerde kilogram kunststof betekent een besparing van 2,5 kg CO2-uitstoot.

Ambitieuze beleidspartner
De nieuwe recyclagefabriek in Lanaken kwam er niet toevallig. Ze is het logische gevolg van het ambitieuze milieubeleid van de Belgische overheden. Die vragen onder andere om meer en beter gescheiden afvalverwerking. Wat Van Werven Recycling Plastics nu als enige bedrijf in eigen land mogelijk maakt voor gebruikte harde kunststoffen.

“Diezelfde overheden willen wij op onze beurt motiveren om verder te gaan op de ingeslagen weg. Want de aanwezigheid van innovatieve verwerkingsfaciliteiten maakt het haalbaar én rendabel om nog hogere recyclage-eisen op te leggen. Zo pakken we samen de enorme berg onbenut recyclagepotentieel aan!” benadrukt Ton Van der Giessen, Managing Director Van Werven België.

Openingsevent
Op 26 september organiseerde Van Werven Recycling Plastics een openingsevent met diverse stakeholders uit de sector. Onder andere Joke Schauvliege (Vlaams minister van Omgeving, Natuur enLandbouw), Paul Macken (voorzitter Interafval), Saskia Walraedt
(Directeur PolyMatters – divisie Essenscia), Marc Jamin (Director Government Relations & Public Affairs, Corporate Innovation & Business Development Sabic), Ton Van der Giessen (Managing Director Van Werven België) en Peter Brughmans (Purchase Consultant Van Werven België) deelden er hun visie.