De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een actueel onderwerp dat bedrijven dwingt hun duurzaamheidsinspanningen inzichtelijker te maken. Met de komst van deze nieuwe rapportage-eisen bereiden veel bedrijven zich voor op wat komt.

Maar wat betekent de CSRD nu echt voor ondernemingen? Is het een verplichting die het de ondernemingen moeilijk maakt, of toch een bron van mogelijkheden en kansen?

Nederland stelde zich tot doel om in 2050 alle materialen circulair te maken. Een enorme uitdaging die vraagt om actie. Tijdens de CSRD-Day, een initiatief van MVO Nederland, besprak Bruno Bruins, Chief Strategy Officer bij Renewi, de impact van de CSRD op de bedrijfsvoering en de transitie naar een circulaire economie.

Sacha Göddeke-Mulder – Directeur Duurzaam Ondernemen NS: “Ik zie het zo: CSRD is vertragen om te versnellen. Het kost nu tijd en moeite om de data op orde te krijgen maar straks kunnen we sturen met meer impact. Bijvoorbeeld op welke grondstoffen er ons bedrijf binnenkomen en welk percentage wij daarvan in de kringloop kunnen behouden.”

Sander Leenders – Commercieel Directeur Renewi: “De CSRD is geen eindpunt, maar juist een startpunt voor verdere verduurzaming. We begrijpen dat het voldoen aan de eisen voor veel ondernemingen een aanzienlijke inspanning vergt. Renewi ondersteunt zijn klanten niet alleen bij het meten van hun prestaties, maar ook bij het verbeteren ervan. Onze nieuwe rapportagetool, die vanaf 1 november beschikbaar is, stelt klanten in staat om eenvoudig en nauwkeurig hun CO2 -uitstoot per afvalstroom en recyclingpercentage te rapporteren. Daarnaast adviseert en helpt Renewi EcoSmart klanten bij het voorkomen én scheiden van afval. Het aanbieden van gescheiden afval voor recycling draagt niet alleen bij aan het behoud van grondstoffen, maar leidt vrijwel altijd ook tot een verlaging van de CO2-uitstoot. Zo werken we samen aan een duurzamere toekomst.”

Martijn Buijsse -  VVD-Tweede Kamerfractie: “De CSRD is een goede prikkel voor bedrijven. Hiermee werken we gezamenlijk aan het klimaat en groene groei. Maar we moeten ook de uitdagingen onder ogen zien. Zo moeten we bijvoorbeeld oog houden voor MKB-ers en hen niet onnodig op kosten jagen.”

Tim Bulters – Business Developer Circular Plastics TNO: “In 2030 verwachten we een significante vooruitgang in de circulaire economie, maar dat vereist dat bedrijven nu actie ondernemen. De CSRD maakt bedrijven bewuster van de kansen op verbetering in de scope 3 emissies en de circulariteit. Het kan op termijn ook goed helpen om te bepalen waar je in de keten het best kunt ingrijpen om zo veel mogelijk impact te maken, zeker wanneer er meer circulariteitsindicatoren worden toegevoegd.”

Voor veel bedrijven kan het voldoen aan de nieuwe rapportageverplichting over hun milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid en governance-structuren een zware last zijn. Maar, aan de positieve kant én op lange termijn biedt de CSRD een waardevolle kans om transparantie te bevorderen en duurzamere praktijken te integreren in de bedrijfsvoering. De richtlijn is naast een verplichting, vooral ook een versneller voor verandering richting een circulaire economie.