Van Munster stapt in op AMCS Platform: Tablets en apps zijn de toekomst

Familiebedrijf Van Munster Recyclers is gevestigd in Noord-Brabant. Het bedrijf houdt zich bezig met  het inzamelen van huishoudelijk papier en verzorgt de commerciële inzameling van papier, karton, hout, metalen, plastics en restafval. De focus ligt op duurzaamheid en efficiëntie. Vandaar dat er momenteel samen met AMCS gewerkt wordt aan grootscheepse digitalisering met het oog op de lange-termijndoelen. Van Munster koos voor het AMCS Platform, de gehele product suite van AMCS. Een keuze die wordt onderbouwd door het brede aanbod van oplossingen en de uitgesproken toekomstvisie van AMCS.

Enterprise management (ERP)
Bij Van Munster is Harold van Munster mede-eigenaar en algemeen directeur: “Het was een duidelijke keuze voor AMCS. Vorig jaar augustus hebben we besloten om met AMCS in zee te gaan. Uitgebreide voorselectie en marktverkenning gingen daaraan vooraf. Uit de presentatie op basis van de shortlist bleek dat AMCS het beste voldoet aan de eisen waarbinnen onze partners moeten kunnen performen. Na de IFAT beurs in München waren we enthousiast geworden over het Enterprise Management platform van AMCS. Waarom gekozen voor Enterprise Management? Vanuit de shortlist hanteerden we een aantal speerpunten, zoals het volledig mobiel kunnen afwerken van opdrachten. Een andere belangrijke voorwaarde was het kunnen beschikken over het klantenportaal binnen het ERP systeem. Daarnaast zochten we meer inzicht in de onderhanden materiaalstromen. Het systeem biedt daarin de mogelijkheden die we zochten om meer inzicht te krijgen in aanwezige voorraden en zelfs forecasting toe te passen.”

Optimale routes
Voor Van Munster is het nu tijd voor de volledige transitie naar digitaal. Van Munster: “We hebben dus gekozen voor Enterprise Management als basis. Daarin beheren we al onze logistieke posities die voor AMCS Intelligent Optimisation (Fleet Planner) input vormen om te komen tot dynamische, optimale routes. Daarnaast wordt de gehele backoffice meegenomen in de transitie. En dat is goed nieuws voor de binnendienst. De toegevoegde waarde van deze oplossingen zal natuurlijk nog moeten blijken, vooral omdat we momenteel bezig zijn met het onderzoeken van de datamigratie. Het gaat met name om de gegevens die chauffeurs en klanten tijdens het uitvoeren van de opdrachten toch al voor handen hebben, om die meteen te ontsluiten en beschikbaar te maken in het systeem via een tablet. Dan transformeert onze data-verwerkende binnendienst naar een situatie met controle op afwijkingen.”

Eenduidige dataset
“De grote kracht van de oplossingen van AMCS ligt vooral in de ambitie om met alle producten snel in een cloud-omgeving te komen. Daardoor komt een eenduidige dataset beschikbaar of een platform waarmee wij met bijvoorbeeld BI-tools data kunnen ontsluiten. Ondertussen ziet AMCS welke bewegingen er te registreren zijn binnen het dataverkeer. Ik denk dat hun ambitie heel goed aansluit bij onze ambitie om te groeien. Wij zijn weliswaar een regionale speler en AMCS opereert mondiaal, maar net zo goed mikken wij op data die snel en overal beschikbaar zijn. Zowel voor onze klanten als voor onszelf. Zo kunnen we afscheid nemen van de factor ‘menselijke vertraging’.

Testfase datamigratie
Wat is een belangrijk bedrijfsvoordeel voor Van Munster: “De enorme berg papier die nu verleden tijd is. Ook al klinkt dat voor een papier-verwerkende organisatie wellicht als een contradictie. Wij vinden het belangrijk om onze medewerkers iets innovatiefs voor te leggen, iets waarin ze kunnen groeien. Zo ontstaat een grotere tevredenheid. Ook voor onze klanten is het belangrijk dat zij meteen na het terugplaatsen van de container in de portal kunnen zien wat er precies is uitgevoerd. Dit in plaats van de situatie waarin de factuur op de administratie binnenkomt en met enig geluk over enige weken op het juiste bureau belandt. Momenteel wordt de datamigratie getest. Dat moet natuurlijk heel goed gebeuren om te voorkomen dat we op achterstand komen te staan.“

Tablets en apps
Is innovatie belangrijk voor van Munster? “Zelf monitoren we al jaren op slimme wijze containers. Bij AMCS bestaat op dat vlak ook al heel veel kennis. Op dat gebied gaan wij elkaar in de nabije toekomst zeker vinden. The Internet of Things zal dus zeker een belangrijke rol gaan spelen. Net als oplossingen die bijdragen aan ons streven naar grotere duurzaamheid. Kijk naar Route Optimalisatie. Tegen onze planners zeggen wij altijd: elke dag weer is de uitdaging om zoveel mogelijk tonnage met zo min mogelijk kilometers naar ons bedrijf toe te krijgen. Door de inzet van AMCS Intelligent Optimisation (Fleet Planner) gaan we dat nog beter doen. Daarbij is werken met tablets een must. Tablets en apps zijn de toekomst. Als partner is AMCS zonder meer cruciaal voor onze continuïteit. Belangrijk voordeel: het is een grote club met een gevestigde naam en een grote achterban. Door hun productontwikkeling is het duidelijk dat ze niet afhankelijk willen zijn van andere partijen om hun producten tot een succes te maken. De samenwerking bevalt mij goed.”