Van limonadefles tot teenslipper – petflessen

Op vrijdag 8 juni nam GaiaZOO speciale plastic containers in gebruik in aanwezigheid van afval- en recyclepartners L’Ortye en Nedvang. Doel: het inzamelen en recyclen van de vele duizenden petflessen die bezoekers van GaiaZOO jaarlijks gebruiken. Deze duurzame stap past perfect in de maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering van de Zuid-Limburgse dierentuin. Want via het van zo dichtbij mogelijk bewonderen, ruiken, horen en voelen van dieren, hoopt GaiaZOO bij haar bezoekers liefde en respect voor de natuur te laten groeien en de kwetsbaarheid van onze leefomgeving centraal te stellen.

Verantwoord inzamelen
Jaarlijks bewonderen 450.000 mensen van alle leeftijden de dieren van GaiaZOO. Gezamenlijk drinken zij maar liefst 450.000 liter frisdrank, waarvan het meeste in plastic flesjes verkocht wordt. GaiaZOO vond het hoog tijd worden om deze petflessen op een verantwoorde manier te gaan inzamelen. Daartoe heeft afvalpartner L’Ortye twaalf speciale plastic containers, voorzien van opvallende dierenstickers, in de dierentuin geplaatst. Op de container zijn een gorilla te zien die zijn eigen poep eet (een natuurlijk gedrag voor deze planteneter, omdat er in zijn ontlasting nog veel voedingsstoffen zitten) en een giraffe met zijn tong in zijn neus. GaiaZOO hoopt haar bezoekers aan te zetten om deze dierlijke recyclers ‘na te apen’. De Zuid-Limburgse dierentuin is er trots op om het Plastic Hero logo van Nedvang, te mogen gebruiken op deze speciale plastic containers.

Recycle methode
Niet alleen het recyclen van de petflessen is duurzaam, ook de inzameling door afvalpartner L’Ortye wordt op een verantwoorde manier gedaan. De zakken met petflesjes worden namelijk in een gecombineerd transport met het oud papier bij GaiaZOO afgehaald, waardoor de CO2- uitstoot beperkt wordt. Bovendien worden de petflessen direct in de vrachtwagen samengeperst, waardoor het volume aanzienlijk gereduceerd wordt. Uiteindelijk worden de petflessen bij een regionale verwerker samengeperst tot balen en later bij de verwerker vermalen tot een grondstof voor hergebruik. Er worden producten van gemaakt die wij dagelijks gebruiken, zoals huisvuilzakken, teenslippers en laarzen.

Verantwoorde bedrijfsvoering
Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn binnen GaiaZOO in alle lagen van de organisatie verweven. Naast het gebruik van groene stroom, FSC papier en regionaal geproduceerd hout, huurt GaiaZOO ook personeel in van stichting Radar. Via educatie voor scholen en educatieve kinderfeestjes richt GaiaZOO zich bovendien voor een belangrijk deel op toekomstige generaties. Vanwege de bevlogenheid en de oprechtheid waarmee GaiaZOO met duurzaamheid bezig is, ontving de Zuid-Limburgse dierentuin begin dit jaar de felbegeerde MVO-prijs Parkstad. GaiaZOO zag het winnen van deze prijs vooral als stimulans om nog meer te doen op het gebied van duurzaamheid, vandaar dat nu de volgende stap is gemaakt met het recyclen van petflessen.

Meer over LÓrtye