Van Gansewinkel neemt Belgische afvaltak Veolia over

Weg naar groei definitief ingezet; Omzettoename van bijna € 100 miljoen

Van Gansewinkel Groep (afvaldienstverlener en grondstoffen- en energieleverancier) neemt de Belgische afval- en milieuonderdelen van Veolia over, met uitzondering van de gevaarlijk afvalactiviteiten. Hiermee is direct een belangrijke stap gezet in de uitvoering van de recent aangekondigde groeistrategie van de onderneming. Veolia Environmental Services Belgium realiseert met circa 450 medewerkers en 140 voertuigen een omzet van bijna € 100 miljoen.

De overname wordt gefinancierd met door de aandeelhouders CVC Capital Partners en KKR ingebrachte fondsen. Over de waarde van de transactie worden geen mededelingen gedaan. De overname wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Belgische mededingingsautoriteit.

Ruud Sondag, voorzitter raad van bestuur Van Gansewinkel Groep: “Deze transactie past uitstekend binnen onze strategie, die onder meer gericht is op positieversterking in de Benelux. Met onze aandeelhouders hebben we met deze belangrijke stap de weg naar groei definitief ingezet. De acquisitie leidt tot een verdere verbetering van onze balanspositie.”

Veolia Environmental Services Belgium is landelijk actief in de gehele afvalketen en telt ongeveer 13.000 klanten. De onderneming is complementair aan Van Gansewinkel België en heeft sterke marktposities in Wallonië, Limburg en in de regio Brussel. Het bedrijf is voortgekomen uit de overname van Biffa door Veolia Environmental Services in 2006. Sindsdien zijn de financiële resultaten van de onderneming aanzienlijk verbeterd. De overname draagt direct positief bij aan het bedrijfsresultaat en de operationele cash flow van Van Gansewinkel Groep.

Groeiambities
De Veolia Environmental Services Belgium activiteiten betreffen negen vestigingen, waaronder een stortplaats in Waals-Brabant. De locaties (inzameling, bewerking en recycling) worden geïntegreerd in de drie regio’s van Van Gansewinkel in België. De stortplaats wordt ondergebracht in A&G, onderdeel van Van Gansewinkel Groep. A&G heeft twee stortplaatsen in Nederland en is gespecialiseerd in grondreiniging en bodemsanering. De afvalstoffen die hierbij vrijkomen worden door het bedrijf omgezet in secundaire bouwstoffen.

Wouter Dewulf, directeur Van Gansewinkel België, Frankrijk, Luxemburg: “Met deze transactie worden twee spelers op de Belgische afval- en milieumarkt samengevoegd. Samen willen we zoveel mogelijk afval een tweede leven geven als grondstof. De activiteiten van beide partijen vullen elkaar aan en ook geografisch zijn de bedrijven complementair, waardoor klanten nog beter kunnen worden bediend. We zijn in België goed gepositioneerd voor verdere groei.”

De samenvoeging heeft – mede gezien de groeiambities van Van Gansewinkel in België – naar verwachting geen gevolgen voor de werkgelegenheid in de operationele organisatie. Het bedrijf zet in op een vlot en zorgvuldig integratieproces.

Door de transactie telt Van Gansewinkel in België ongeveer 1.600 medewerkers, die een jaarlijkse omzet realiseren van circa € 314 miljoen. In 2010 bedroeg de Belgische omzet van Van Gansewinkel Groep € 218 miljoen, bijna 20% van de totale omzet van Van Gansewinkel Groep.

 

Cijfers 2010 Van Gansewinkel België Veolia België

Omzet* 218 96
Aantal
medewerkers
1150 450
Ingezameld
volume (kT)
1286 700

* mln €

Van Gansewinkel Groep is in België actief in de gehele afvalketen: Van Gansewinkel is gespecialiseerd in het inzamelen en bewerken van afval en Coolrec en Maltha recyclen respectievelijk huishoudelijke apparatuur en glas. Daarnaast heeft de Groep een belang van 15% in de afvalenergiecentrale van Uvelia in Wallonië.

 

[vc_button title=”Meer over Van Gansewinkel” target=”_self” color=”default” href=”http://www.afvalgids.nl/afval/inzamelaar/van-gansewinkel-afval-bestaat-niet/”]