Van Gansewinkel Groep zet afval uit Napels om in energie

AVR, onderdeel van de Van Gansewinkel Groep, gaat afval uit de Italiaanse stad Napels verwerken in haar afvalenergiecentrale in Rozenburg (Rotterdam-Botlek). Het eerste schip met ongeveer 2.000 ton gebaald, gesorteerd huishoudelijk afval is vertrokken uit Napels en zal naar verwachting 23 januari gelost worden bij AVR Rozenburg. Hier wordt het afval verbrand en omgezet in energie.

AVR heeft een vergunning voor de import van 50.000 ton afval uit Italië. Het afval wordt zowel in Nederland als in Italië gecontroleerd door medewerkers van AVR en de transporteur. Hierbij worden wettelijk vereiste acceptaties uitgevoerd.

Eric Sloots, commercieel directeur bij AVR: “De verwerking van huishoudelijke afvalstromen uit Napels door AVR toont aan dat economie en ecologie uitstekend hand in hand gaan. Het gaat om afval dat in Italië zou worden gestort, maar nu wordt omgezet in energie. 50.000 ton afval levert genoeg energie op voor 35 miljoen douchebeurten.”

Afvalverbranding met energiewinning leidt tot een reductie van CO2-emissies ten opzichte van storten. Inclusief zeetransport gaat het om een besparing van circa 160 kg per ton afval.

AVR is markleider in de Benelux met een verwerkingscapaciteit van ongeveer 1,7 miljoen ton en een marktaandeel van circa 25%. De afvalverwerker en energieleverancier levert met haar verbrandingsactiviteiten warmte aan omliggende steden, stoom aan omliggende bedrijven en elektriciteit aan het net. De netto energieproductie van AVR komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van circa 200.000 huishoudens.

 

[vc_button title=”Meer over Van Gansewinkel” target=”_self” color=”default” href=”http://www.afvalgids.nl/afval/inzamelaar/van-gansewinkel-afval-bestaat-niet/”]