Van Gansewinkel en Opvallers lanceren nieuwe afvalinzamelconcepten

ReCycles en Afval Obers tegen zwerfafval op evenementen
Afvalinzamelaar en recycler Van Gansewinkel en fieldmarketingbureau Opvallers breiden de samenwerking verder uit met de introductie van de nieuwe afvalinzamelconcepten: ‘ReCycles’ en ‘Afval Obers’. De nieuwe initiatieven worden ingezet voor bewustwordingstrajecten tégen zwerfafval en vóór afvalscheiding. Gemeenten en organisaties kunnen aan de hand van deze nieuwe concepten op festivals en evenementen zwerfafval voorkomen.

In 2011 lanceerde Van Gansewinkel met Opvallers al het eerste gezamenlijke inzamelinitiatief – de Walking Bin: Een afvalinzamelaar in een speciaal ontworpen pak met diverse vakken om afval gescheiden in te zamelen. Naast de Walking Bin zijn vanaf nu ook de ReCycle en Afval Ober inzetbaar om het zwerfafval op festival en evenementen te voorkomen. “De ReCycle is een uniek concept om het afval in een afvalbakfiets gescheiden in te leveren”, aldus projectmanager Opvallers Rens Raijmakers. “Met de ReCycle informeren we het publiek om hen actief bewust te maken van de toegevoegde waarde van het inzamelen en scheiden van afval. Om dat te onderstrepen delen we ook concrete feiten zoals bijvoorbeeld dat er van één kilo plastic 2.900 nieuwe petflesjes gemaakt kunnen worden. De ReCycles komen met name goed tot hun recht op jaarmarkten en parkevenementen waar ze zich met de afvalbakfiets in het publiek mengen. We geven natuurlijk ook voorlichting, want duurzaamheid en het scheiden van afval staan centraal.”

“Afvalscheiding begint bij bewustwording, hoe meer mensen ervan weten, hoe sneller ze ook actief afval gaan scheiden”, aldus Florens Slob, directeur Business Development van Van Gansewinkel. “Scheiden van de afvalstromen is belangrijk om een zo hoog mogelijke kwaliteit grondstoffen te kunnen maken vanuit het afval dat we inzamelen. De inzet van de nieuwe initiatieven sluiten direct aan op onze visie ‘Afval Bestaat Niet’. We hopen dat deze nieuwe concepten net zo succesvol zijn op events en festivals als de Walking Bins die zowel door onze klanten als de bezoekers erg gewaardeerd worden.”

Afvalobers
Naast de ReCycles kunnen de bezoekers van grote evenementen vanaf nu ook kennis maken met de ‘Afval Ober’. Deze in smoking gestoken mannen lopen tijdens een evenement met een dienblad rond, waarop het publiek plastic, GFT- en ander afval kwijt kan. De ober serveert dit afval af naar een verrijdbare afvalbar waar hij de stromen gescheiden inlevert. “De afvalober is duidelijk herkenbaar en gaat het gesprek aan met het publiek” aldus Raijmakers, die benadrukt dat steeds meer gemeenten belangstelling tonen voor de aanpak van Van Gansewinkel en Opvallers. “Met deze inzamelinitiatieven maken we bezoekers bewust dat afvalscheiding een bijdrage levert aan een gezond en duurzaam milieu en ondersteunen wij de duurzaamheidsdoelstellingen van gemeenten en commerciële organisaties die hiermee direct bijdragen aan een schonere leefomgeving.”