VA roept tweede kamer op tot debat over importheffing buitenlands afval

Reactie op belastingplan 2020 dat op Prinsjesdag gepresenteerd is

Het kabinet gaat er van uit dat de importheffing in drie jaar tijd alle import van buitenlands afval zal stoppen, zo blijkt uit het belastingplan 2020 dat gisteren op Prinsjesdag openbaar gemaakt is. Door het invoeren van een heffing wordt importeren van afval zo onaantrekkelijk, dat het in 2022 niet meer zal gebeuren, zo is de stelling van het kabinet. Met de maatregel denkt het kabinet dat de CO2-uitstoot in Nederland vermindert. Of dat ook echt zo is, wordt de komende weken onderzocht door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Directeur Robbert Loos van de Vereniging Afvalbedrijven noemt dat de verkeerde volgorde. “De importbelasting is een voorstel om de Urgendadoelen te realiseren. En zou dus in 2020 CO2 moeten besparen, maar het kabinet maakt niet duidelijk of dat ook zo is. De komende maand wordt dat nog onderzocht, maar ik kan het niet plaatsen dat je eerst en besluit neemt en pas daarna gaat kijken of het een effectief besluit is. Bovendien weten wij al dat deze maatregel geen CO2 bespaart.”

Uit recent onderzoek van Strategy&, onderdeel van PricewaterhouseCoopers, blijkt dat de heffing op import van buitenlands afval de komende jaren in Nederland geen CO2-besparing oplevert, de kans groot is op extra CO2-uitstoot in het buitenland en dat de maatregel slecht is voor de sector, waardoor circulaire investeringen onbetaalbaar worden, met uitstel of afstel tot gevolg.

“Daarom roepen we de Tweede Kamer op om de maatregelen eerst te beoordelen op haar CO2-effect, voordat het puur belastingtechnisch behandeld wordt”, aldus Loos. De afval- en recyclingsector krijgt de mogelijkheid op 1 oktober deze oproep toe te lichten. Dan is er in de Tweede Kamer op verzoek van het CDA en de PvdD, met steun van VVD, D66, SP, SGP en 50Plus een hoorzitting over de importheffing. “De Vereniging Afvalbedrijven heeft daarvoor een uitnodiging gekregen en gaat daar graag op in.”