Utrecht krijgt de komende jaren meer dan 100 ondergrondse perscontainers

De gemeente Utrecht plaatst de komende jaren meer dan 100 ondergrondse perscontainers in de stad. Daarvoor is een contract afgesloten met Sidcon Milieutechniek B.V. De perscontainers komen in drukke buurten en woongebieden met veel huishoudens en weinig openbare ruimte. De perscontainers zijn 100% herbruikbaar. Dit was ook een voorwaarde in de aanbestedingsprocedure.

De perscontainers zijn bedoeld voor restafval en plastic, blik en pak. De perscontainers voor restafval zijn alleen te openen met een pas waarvan het gebruik anoniem is. In een perscontainer kan 3 keer zoveel restafval en maar liefst 10 à 14 keer zoveel plastic, blik en pak in vergelijking met een gewone afvalcontainer. Dit betekent dat Utrechters meer afval kwijt kunnen in de containers en dat het aantal vuilnisritjes flink verminderd kan worden. In Utrecht staan nu op verschillende plekken 10 perscontainers.

Slimme containers
De perscontainers meten hoe vol ze zijn. Daardoor kunnen we de containers makkelijk legen voordat deze vol zitten. Middels vulgraad sensoren en het inzetten van ondergrondse perscontainers zullen de containers minder vaak maar wel tijdig geleegd worden.