Bij de uitreikingen van de Stichting Afvalfonds Verpakkingen Awards op donderdag 9 juni is recyclingbedrijf Umincorp in twee categorieën in de prijzen gevallen. Het bedrijf won de award voor de beste innovatie in recycling van verpakkingsafval. Ook won het samen met Albert Heijn en Hordijk een award voor de meest innovatieve toepassing van recyclaat in een verpakking. Naast het oordeel van de vakjury kreeg Umincorp de meeste stemmen van het publiek, waardoor tevens de publieksprijs in ontvangst werd genomen.

Umincorp heeft een unieke manier van plastic recyclen: op basis van dichtheid kunnen verschillende soorten plastic nauwkeurig worden gesorteerd en gerecycled. Dit leidt tot een lagere CO2-uitstoot in vergelijking met andere veelgebruikte processen. Voor deze innovatie won het een award, waarbij de jury en het publiek onder de indruk zijn van de radicaal andere aanpak, de indrukwekkende resultaten in een lastig vraagstuk voor de markt en het voorbeeld van de volledig circulaire verwerking van plastic huisvuil.

De tweede award werd uitgereikt voor de samenwerking tussen Umincorp, Hordijk en Albert Heijn, die gezamenlijk zorgen voor tray-to-tray recycling van de PET-fruitbakjes in de supermarkt. Oude fruitbakjes worden zo gerecycled tot nieuwe fruitbakjes. Umincorp levert hiervoor het recyclaat aan fabrikant Hordijk. Het plastic recyclingsbedrijf werkt vanuit de overtuiging dat brede ketensamenwerking de basis is om op korte termijn meer verpakkingen te verduurzamen.

De prijzen werden in ontvangst genomen door Jaap Vandehoek, CEO bij Umincorp: “We moeten de impact van plastics op ons klimaat drastisch verminderen. Het winnen van deze awards toont aan dat men gelooft in onze aanpak, zowel de vakjury als het publiek. We hebben ons in korte tijd ontwikkeld tot een toonaangevende marktspeler, waarbij de selectie door de vakjury aantoont dat ook onze branchegenoten de potentie zien van de radicale innovaties waarmee wij al het plastic huisvuil uit de vier grootste steden van Nederland recyclen naar hoogwaardige grondstoffen. We laten zien dat onze technologie en filosofie bruikbaar en schaalbaar is, en we zijn blij met deze brede erkenning.”

De genomineerden van de Stichting Afvalfonds Verpakking Awards werden in verschillende categorieën samengesteld door een vakjury, voorgezeten door hoogleraar Innovatiewetenschappen Marko Hekkert, en bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende sectoren waaronder Annemarieke de Haan, CEO Unilever Benelux en Boris van der Ham, voorzitter vereniging Afvalbedrijven.