Twente Milieu zoekt testers nieuwe biobak

Twente Milieu zoekt testers voor de nieuwe biobak. De biobak is een vernieuwd model van de groene gft-container, met gaatjes aan de zijkanten. Deze gaatjes zorgen voor luchtcirculatie, waardoor het gewicht en volume van het gft-afval wordt verminderd. Twente Milieu en haar gemeenten zijn de eersten die deze container bij huishoudens gaan testen.

Het is al wetenschappelijk aangetoond dat de biobak zorgt voor minder gewicht en volume van het gft-afval, maar de nieuwe container moet ook de overlast van stank en ongedierte verminderen. Dit laatste is nog niet in de praktijk getest. Twente Milieu roept daarom inwoners van Almelo, Enschede, Hengelo, Hof van Twente, Losser en Oldenzaal op om zich aan te melden voor deze praktijktest.

Ervaringen delen
Huishoudens kunnen zich op vrijwillige basis aanmelden om de biobak te testen. De standaard gft-container wordt omgeruild voor de biobak. De testperiode loopt van 1 december 2016 tot en met 30 november 2017. Twente Milieu vraagt deelnemers gedurende de testperiode een aantal keren hun ervaringen te delen via een enquête.

Huishoudens uit de gemeente Almelo die al eerder hebben aangegeven hun kleine gft-container te willen ruilen voor een grote gft-container doen automatisch mee aan de proef. Zij ontvangen de biobak met meer informatie eind deze maand.

Van suikerriet tot container
De biobak is gemaakt van plantaardig plastic, gewonnen uit suikerriet. Een duurzame container die volledig recyclebaar is en waarvoor bij productie geen olie is gebruikt.

Terugkerende ongemakken
Twente Milieu is constant op zoek naar nieuwe inzamelmethoden en -middelen om haar dienstverlening te verbeteren, te vernieuwen en om een bijdrage te kunnen leveren aan de duurzaamheiddoelstellingen van haar aandeelhoudende gemeenten.

Sinds de jaren tachtig is er niks veranderd aan de inzameling van gft met minicontainers. Jaarlijks keren daarom dezelfde vragen en opmerkingen terug over de ongemakken hiervan. Zo vriest het (natte) gft-afval in de winter vast, is de container in de lente te klein vanwege de toename van het tuinafval, zorgt de container in de zomer voor stankoverlast en is de container in de herfst wederom te klein vanwege het bladafval. De test moet uitwijzen of de biobak een gedeelte van deze problemen op kan lossen. In de biobak mogen etensresten en tuinafval.

Aanmelden
Aanmelden kan tot en met maandag 31 oktober via www.twentemilieu.nl/biobaktesten. De biobak is alleen verkrijgbaar in het formaat van 240 liter. Om een goed beeld te krijgen van de biobak in de verschillende seizoenen is het niet mogelijk om in de testperiode terug te wisselen naar de normale gft-container. Na de testperiode is dit wel mogelijk. Er is een beperkt aantal biobakken beschikbaar, daarom geldt op = op.