Trinseo en Indaver kondigen afnameovereenkomst voor gerecycleerd styreen aan

Bedrijven streven naar zakelijke samenwerking op lange termijn

Trinseo (NYSE: TSE), een wereldwijde leverancier van materiaaloplossingen en producent van kunststoffen en latex bindmiddelen, en Indaver, een leider in duurzaam afvalbeheer in Europa, hebben een afnameovereenkomst ondertekend voor gerecycleerd styreen (r-styreen).

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zal Trinseo gedurende een periode van 10 jaar minimum 50 procent van het r-styreen dat bij Indaver wordt geproduceerd, afnemen, na de opstart van de fabriek die gepland is in 2023.

Net als bij haar andere afvalinzamelingsprocessen zal Indaver post-consument polystyreen (PS) inzamelen, zoals yoghurtpotjes en wegwerpverpakkingen, en het r-styreen recycleren en produceren via een gepatenteerde depolymerisatietechnologie op haar site in Antwerpen, België.  Het r-styreen zal vervolgens naar Trinseo’s nabijgelegen vestiging in Tessenderlo (België) worden gezonden en worden gebruikt voor de productie van gerecycleerde PS-harsen voor zuivelverpakkingen en andere toepassingen. Zowel de r-styreen als de r-PS producten zullen ISCC Plus massabalans gecertificeerd zijn.

Gerecycleerd PS heeft exact dezelfde eigenschappen als PS gemaakt van nieuw, fossiel materiaal. Door de eenvoudige chemische structuur van PS is oneindige recycling een realiteit geworden, en de zuiverheid maakt het een ideaal materiaal voor voedselverpakking. Trinseo lanceerde begin dit jaar rPS, STYRON™ CO2RE™ CR55 PS-harsen voor toepassingen die met levensmiddelen in aanraking komen. Dit specifieke product werd gebruikt om het eerste yoghurtpotje te maken dat gemaakt werd met een polystyreenrecyclaat dat geschikt is voor contact met voedingsmiddelen voor een toonaangevend Europees yoghurtmerk, dat sinds mei 2021 in Frankrijk in de rekken ligt.

“We zijn verheugd om Indaver als partner te hebben,” zei Nicolas Joly, Vice President, Plastics & Feedstocks van Trinseo, “Samenwerking doorheen de waardeketen zal van cruciaal belang blijven bij het zoeken naar manieren om te innoveren en praktische oplossingen te bieden voor maatschappelijke uitdagingen. Deze langetermijn afnameovereenkomst toont aan dat Trinseo zich inzet voor PS-recycling en bijdraagt aan de opbouw van een circulaire economie.”

“Met ons innovatief Plastics2chemicals-project zal Indaver kunststoffen succesvol kunnen recycleren tot basischemicaliën voor de industrie”, zegt Paul De Bruycker, CEO van Indaver “We realiseren zo onze ambities om een afvalverwerkingsbedrijf te zijn dat een essentiële rol speelt in de circulaire economie. Met de langetermijn afnameovereenkomst die we met Trinseo hebben ondertekend, hebben we een van de hoekstenen verkregen die onze investering van 100 mio € in een baanbrekende chemische recyclagefabriek zullen ondersteunen.”

Trinseo is actief in het creëren van innovatieve circulaire oplossingen door partnerschappen aan te gaan met gelijkgestemde klanten, leveranciers en stakeholders. Het bedrijf gelooft dat circulariteit de toekomst is en engageert zich om deel uit te maken van dit proces. Ook Indaver zet zich in om een circulaire economie te realiseren door waarde te creëren uit afval, met een sterke focus op het elimineren van onzuiverheden om gerecyclede producten van hoge kwaliteit te garanderen. Indaver is de laatste 10 jaar specialist geworden in het bereiken van die hoogwaardige specificaties in haar eindproducten door innovatieve chemische processen. Beide bedrijven delen een gemeenschappelijke drive om bij te dragen tot een circulaire economie via technologische innovaties en ze hebben de voorbije drie jaar een wederzijds voordelige samenwerking verkend.