TotalEnergies en Veolia bundelen hun krachten

TotalEnergies en Veolia bundelen hun krachten voor de ontwikkeling van CO2-gebaseerde microalgenkweek voor de productie van next-generation biobrandstoffen.

De twee partners zullen hun knowhow bundelen om een ​​vierjarig onderzoeksproject te ontwikkelen in de La Mède-bioraffinaderij, beheerd door TotalEnergies, met als langetermijndoel de productie van biobrandstof.

Door fotosynthese gebruiken microalgen zonlicht en CO2 uit de atmosfeer of van industriële processen om te groeien. Als ze volwassen zijn, kunnen ze worden omgezet in biobrandstoffen van de volgende generatie met een lage koolstofintensiteit.

Als onderdeel van het project zal een testplatform worden opgezet om verschillende innovatieve systemen voor het kweken van microalgen te vergelijken en de meest efficiënte te identificeren.

Veolia zal daarom haar expertise inbrengen in:

  • de watersector om het beheer van het aquatisch milieu van de microalgen te optimaliseren,
  • de ontwikkeling van algenbiomassa als effectieve oplossing voor CO2-afvang.

TotalEnergies zal, in synergie met de business lines op de site van La Mède, zijn expertise inbrengen in:

  • de teelt en raffinage van biomassa om geavanceerde biobrandstoffen te produceren,
  • CO2-afvang- en gebruikstechnologieën.

“We zijn verheugd om de krachten te bundelen met Veolia op onze locatie in La Mède om de beoordeling van microalgenkweeksystemen met CO2 te versnellen, met als doel de productie van biobrandstoffen van de volgende generatie. Biobrandstoffen zullen de klanten van TotalEnergies in staat stellen hun ecologische voetafdruk te verkleinen en zo bijdragen aan de ambitie om samen met de samenleving tegen 2050 CO2-neutraliteit te bereiken”, aldus Marie-Noëlle Semeria, Chief Technology Officer bij TotalEnergies “, zegt Marie-Noëlle Semeria, Chief Technology Officer bij TotalEnergies.

“Deze unieke samenwerking stelt TotalEnergies en Veolia in staat om de productiecyclus van een veelbelovende alternatieve energie die nodig is om de planeet te beschermen te versnellen. Met dit project kan Veolia zijn technische expertise in het optimaliseren en veiligstellen van biologische behandelingen in een meer globale context brengen die een positieve impact zal hebben op de ecologische transformatie. Deze samenwerking is een uitstekend voorbeeld van de ecologische innovatiecapaciteiten die Veolia haar klanten wil bieden in antwoord op de klimaatverandering “, zegt Philippe Seberac, technisch en wetenschappelijk directeur bij Veolia.