‘The Glassinator’ wint de uitdaging ‘Extra Gas op Glas’ op Horecava

Hoe zorgen we ervoor dat horecaglas in de glasbak terechtkomt, en niet in het restafval? IWTC en Twist Group bedachten allebei een innovatieve oplossing en wonnen daarmee De Uitdaging ‘Extra Gas op Glas’. Op de Horecava kozen bezoekers hun favoriet.

Verpakkingsglas hoort natuurlijk in de glasbak. Om uiteenlopende redenen, verdwijnt echter nog steeds veel horecaglas in het restafval. Reden voor Nedvang om De Uitdaging ‘Extra Gas op Glas’ uit te schrijven: kom met een vernieuwend plan om de glasinzameling bij (horeca)bedrijven te verbeteren. De twee winnaars, IWTC en Twist Group, streden op 8 januari 2018 op de Horecava in Amsterdam om het grootste gedeelte van de € 40.000 aan prijzengeld. De bezoekers kozen: 140 stemmen gingen naar ‘Klik en Recycle’ van Twist Group, maar ‘The Glassinator’ van IWTC won met een overtuigende meerderheid van 190 stemmen.

Strijd om € 40.000 startkapitaal
De twee winnaars werden geselecteerd door een vakkundige jury, bestaande uit Jan Storm (Wecyle), Ad Lansink (o.a. auteur Challenging Changes) en Hugo Maat (Koninklijke Horeca Nederland). Daarmee wonnen IWTC en Twist Group samen een startkapitaal van € 40.000. Dit bedrag wordt verdeeld naar ratio van de publieksstemmen op de Horecava.
> Bekijk het juryrapport

IWTC: The Glassinator
The Glassinator is een technisch ontwerp van IWTC uit ’s Gravenmoer en biedt kleine horecabedrijven de mogelijkheid hun hoeveelheid glas letterlijk in een handomdraai te verkleinen. Het concept lost een praktisch probleem op, bespaart kostbare (opslag)ruimte en levert een bijdrage aan de circulaire economie. De oplossing richt zich op de ondernemer die zijn glas nog niet scheidt, maar door dit middel daartoe wel wordt verleid. Daarbij is The Glassinator uitermate geschikt om te combineren met een fijnmazige inzameling, waardoor makkelijker valt op te schalen.

Twist Group: Klik en Recycle
Klik en Recycle is een businessplan van Twist Group uit Barendrecht. Het is een collect-on-demand platform waarmee (vooral kleine) horecaondernemers via een app een kleinschalige inzamelaar kunnen oproepen. De horecabedrijven wordt hiertoe aangespoord door middel van een puntensysteem.