Sympany partner van innovatieve kledinglijn van 100% gerecycled garen

Bovenste foto v.l.n.r.: Max van der Sleen, Anita de Wit, Marc Vooges, Joanneke Lootsma Onderste foto’s v.l.n.r.: Gaia top, broek Hera, jurk Mania en jurk Selene

Het Nederlands upcycling initiatief ReBlend lanceert een eerste eigen modecollectie gemaakt van 100% gerecycled garen. 70% van dit garen bestaat uit textielafval en 30% uit gerecycled PET. ReBlend benoemt hiermee het vraagstuk van de milieu impact van de productie van nieuw textiel terwijl jaarlijks de grote afvalbergen van oud textiel groeien. De collectie wordt gelanceerd middels een kickstarter campagne.

Textielinzamelaar en sorteerder Sympany beet het spits af en tekende als eerste het sponsorcontract met ReBlend voor deze modelijn. Hierdoor zetten zij hun samenwerking opnieuw kracht bij. Sympany is sinds de start van ReBlend een van de partners en steunt graag innovatieve initiatieven als deze. Doel is dat ze zullen leiden tot een doorbraak in de textielsector en daarmee een verandering in de huidige manier van textielproductie teweeg brengen. Sympany wil laten zien dat 100% gerecycled nieuw garen heel goed gebruikt kan worden voor textiel en mode. Een geweldige oplossing voor kledingstukken die niet meer her draagbaar zijn. Marc Vooges, directeur-bestuurder bij Sympany: “Ik ben heel blij met de doorbraak, die ReBlend heeft verwezenlijkt en hoop dat veel schitterende mode besteld gaat worden via de kickstarter-campagne die deze week van start is gegaan”.

In nauwe samenwerking met partners en jarenlang toegepast onderzoek creëert ReBlend innovatief garen, high end modecollecties en interieurdesign projecten.

Volgens initiator Anita de Wit is het noodzakelijk om textielafval te gebruiken als bron voor nieuwe vezels: “Textiel kost enorm veel water en groeit vooral in gebieden waar nu al een flink tekort aan water bestaat. Gezien de enorme vraag naar textiel zullen we nu toch echt toe moeten naar andere manieren om textiel te maken”.

De kickstarter campagne ‘Circular Fashion Fibres’ loopt van 5 juli tot 31 juli 2016. Het doel is om €20.000 op te halen voor de productie van zeven ontwerpen waaronder een broek, jurk en knitwear. De collectie is ontworpen door Melanie Brown van het label BYBROWN en is als een frisse zomerse bries in de prachtige kleuren roomwit, grijsblauw en goudgeel. ReBlend houdt open huis op verschillende locaties zodat een ieder de touch and feel van het gerecycled garen en de modeontwerpen kan ervaren. Op 28 juli kunnen belangstellenden langs komen bij Sympany in Utrecht bij het sorteercentrum aan de Techniekweg 22. U kunt zich hiervoor aanmelden via pers@sympany.nl.