Sympany & Ducky Dons starten inzameling en recycling van donzen dekbedden

Dons Recycling - Ducky Dons / Van Nieuwenhuizen Juni 2020

Ieder jaar zamelt textielinzamelaar Sympany miljoenen kilo’s textiel in. Voor elk stukje stof kiest het bedrijf de beste bestemming. Voor oude dekbedden was tot voor kort geen duurzame nieuwe bestemming. De samenwerking met Ducky dons brengt daar verandering in. Voor gebruikte donzen dekbedden biedt het bedrijf een mooie recycling oplossing. Reden voor Sympany om vanaf nu op zes gemeentewerven in de provincie Utrecht een pilot te starten waarbij de dekbedden worden ingezameld.

Samen met de Nederlandse dekbedproducent Ducky Dons start Sympany deze recycling pilot waarbij op 6 gemeentewerven in de provincie Utrecht donzen dekbedden worden ingezameld. De pilot loopt vanaf 18 november 2020 in de gemeente Woerden, Soest, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, de Bilt en Bunnik. Gebruikte donzen dekbedden kunnen ingeleverd worden in de daarvoor bestemde blauwe containers op de gemeentewerf. Het doel van de samenwerking is de kringloop volledig te sluiten. Niet alleen het dons en de veren uit de dekbedden worden hergebruikt, ook de restmaterialen worden circulair ingezet.

Hoogwaardige recycling van dons en veren
Ducky Dons heeft een moderne fabriek in Ermelo, waar hoogwaardige donzen dekbedden en hoofdkussen worden geproduceerd. In de fabriek bevindt zich een verenwasserette. Deze wasserette wordt ingezet voor de recycling pilot met Sympany. Het dons en de veren worden  uit de dekbedden gehaald en vervolgens gesorteerd op kwaliteit, grondig gewassen, gedroogd en gesteriliseerd. Dit is een duurzaam proces waarbij 70% van de stroom wordt opgewekt door zonnepanelen en geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt. De NEXTLIFE® gerecyclede dons en veren die overblijven voldoen aan strenge Europese eisen en kan weer gebruikt worden als vulling voor nieuwe dekbedden en hoofdkussens.

Pilotfase
De inzameling met de daarvoor bestemde blauwe containers start vanaf 18 November 2020. Bij een succesvolle inzameling van de donzen dekbedden wil Sympany dit concept ook bij andere gemeenten in Nederland gaan uitrollen. Het uiteindelijk doel is dat geen enkel donzen dekbed meer op de afvalberg belandt. Sympany hoopt in de toekomst ook voor de synthetische dekbedden een mooie nieuwe bestemming te vinden.