SUEZ en LyondellBasell stimuleren productie van hoogwaardig gerecycled plastic

SUEZ en LyondellBasell hebben een joint venture opgericht voor de productie van hoogwaardige circulaire polymeren[1]. Beide partijen zetten hun expertise in om de Europese kunststoffenindustrie te voorzien van bijna zuivere secundaire grondstoffen van een hoogwaardige kwaliteit. Zij beleven hiermee een primeur want het is voor het eerst dat LynondellBasell – één van de meeste toonaangevende kunststof-, chemie- en raffinagebedrijven ter wereld – en SUEZ – specialist in afval- en grondstoffenmanagement – de krachten bundelen om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie.

LyondellBasell en SUEZ gaan elk voor 50 procent[2] deelnemen in QCP[3]: een bedrijf dat hoogwaardige grondstoffen voor de kunststofverwerkende industrie terugwint en produceert uit kunststof verpakkingsmaterialen die afkomstig zijn van huishoudens en de industrie. Het bedrijf, gevestigd in Sittard-Geleen, produceert elk jaar 25.000 ton polypropyleen (PP) en hoge-dichtheidpolyethyleen (HDPE) uit kunststof verpakkingsafval afkomstig uit huishoudens. QCP produceert twee kwaliteiten HDPE en acht kwaliteiten PP-copolymeer.

Ongeëvenaarde productiecapaciteit
De productiecapaciteit van de fabriek zal uniek zijn voor Europa: met streefwaarden van 35.000 ton in 2018 en 50.000 ton vóór 2020. LyondellBasell zal de QCP-materialen op de markt brengen, terwijl SUEZ verantwoordelijk is voor de aanvoer van gesorteerd kunststof verpakkingsafval. Hierbij doen beide partners hun voordeel met de strategische locatie van QCP, dat is gelegen in het grensgebied van Nederland, België en Duitsland en niet ver van Frankrijk.

“Met de opkomst van de circulaire economie zal ook de behoefte aan gerecyclede materialen sterk toenemen”, zegt Richard Roudeix, Senior Vice President van Olefins & Polyolefins Europe, Asia & International van LyondellBasell. “Als resultaat van deze overeenkomst is LyondellBasell in staat zich te positioneren als een leidende Europese speler in de circulaire economie. Hieraan geven we invulling door onze sterke marktpositie en technologische expertise te combineren met de jarenlange ervaring van SUEZ met het management van recyclebare kunststof verpakkingsmaterialen.”

“In Europa wordt jaarlijks 50 miljoen kunststof verpakkingsmateriaal geproduceerd. Hiervan bestaat slechts 7 procent uit gerecycled polymeer ten opzichte van 93 procent zuivere materialen van fossiele brandstoffen”, benadrukt Jean-Marc Boursier, Group Senior Executive Vice President van Recycling & Recovery Europe. “Samen met LyondellBasell willen we het hergebruik van circulaire polymeren een impuls geven en industriële bedrijven helpen om hun milieudoelstellingen sneller te realiseren. Dit partnership is een belangrijke pijler van de Europese strategie van SUEZ gericht op de recycling van kunststof verpakkingsmaterialen. Dit stelt ons in staat onze ambitie te realiseren om tegen 2020 600.000 ton kunststofafval te recyclen.”

De recycling van kunststof verpakkingsmaterialen is een belangrijke markt voor SUEZ. Het wereldwijde bedrijf beschikt over negen gespecialiseerde locaties in Europa, waar op dit moment jaarlijks 400.000 ton kunststofafval wordt verwerkt. Daarnaast zijn deze locaties verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van 150.000 ton secundaire grondstoffen voor nieuwe kunststoffen. De recycling van kunststof verpakkingsmaterialen is een groeiende markt in Europa. Dit is mede het gevolg van nieuwe regelgeving. Zo streeft de Europese Unie naar een recyclingpercentage van 55 procent in 2025. Ook de vraag naar kunststof verpakkingsmaterialen onder fabrikanten neemt toe. In Europa wordt jaarlijks bijna 50 miljoen ton kunststof afval geproduceerd, waarvan tot nu toe een kwart wordt gerecycled.

 

[1] De transactie tussen LyondellBasell en SUEZ is afhankelijk van goedkeuring door de regelgevende instanties. De twee partners proberen deze wettelijke goedkeuring voor het einde van 2017 te krijgen.
[2] Voorheen bedroeg de deelname van SUEZ 45%, tegenover QCP-managers 20% en financiële investeerders 35%.
[3] Quality Circular Polymers