De negende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour start vandaag in Cadzand en op Schiermonnikoog en staat in het teken van peuken en de Noordzeenatuur.
Vandaag begint de negende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Vijftien dagen lang ruimen duizenden vrijwilligers afval op langs de hele Noordzeekust. Zo vragen ze aandacht voor een schone en gezonde Noordzee. Ruim 2000 vrijwilligers hebben zich al aangemeld voor de 30 opruimacties: elke dag wordt het strand tegelijkertijd in het noorden en in het zuiden van het land opgeruimd. De vrijwilligers ruimen al het afval op dat ze tegenkomen. Deze editie is er extra aandacht voor vervuiling door peuken. Vorig jaar zijn er in vijftien dagen 57.772 peuken van het strand geraapt. De landelijke opruimactie start vandaag in Cadzand en op Schiermonnikoog. Maandag 15 augustus is de laatste dag van de Tour bij Zandvoort – dan worden de resultaten bekendgemaakt.
Peukenvrije stranden
Op populaire stranden in Nederland is de sigarettenpeuk het meest gevonden afval. Peuken bestaan grotendeels uit plastic. Er zitten allerlei giftige stoffen in en één peuk kan wel 1.000 liter water vervuilen. “Dus ze horen absoluut niet thuis in de natuur,” vertelt strandafvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee. “Het strand is geen asbak. Peukenvrije stranden zijn nodig voor een schone en gezonde zee.” Daarom worden tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour elke dag alle peuken apart gehouden en geteld. Hiermee maakt Stichting De Noordzee deze vervuiling zichtbaar. Daarnaast roept Stichting De Noordzee met een petitiegemeentes op het peukenprobleem aan te pakken met peukenvrije stranden.
De Noordzee: het grootste natuurgebied van Nederland
Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour wil Stichting De Noordzee ook de schoonheid en biodiversiteit van de Noordzeenatuur laten zien. “Er is volop leven in de Noordzee. Van zeehond tot inktvis, van jan-van-gent tot heremietkreeft, van harlekijnslak tot zeeanemoon. De Noordzeenatuur is prachtig, uniek en we moeten haar beschermen en versterken. Want helaas staat ze onder druk door afval en andere menselijke activiteiten,” vertelt mariene ecoloog Serena Rivero. Daarom organiseert Stichting De Noordzee naast de opruimacties op diverse locaties excursies en andere activiteiten om strandbezoekers kennis te laten maken met de natuur in de Noordzee.
Inschrijven
Het is nog mogelijk om deel te nemen aan één of meerdere etappes. Inschrijven kan via www.beachcleanuptour.nl/etappes. Naast de opruimactie zijn op er op diverse locaties activiteiten waar mensen ook zonder zich aan te melden aan mee kunnen doen. De speciale Noordzeenatuur-dagen zijn op 12, 13, 14 en 15 augustus in respectievelijk Wassenaar, Katwijk aan Zee, Wijk aan Zee en Zandvoort.
Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee is al ruim 40 jaar dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie staat voor een schone en gezonde Noordzee die duurzaam wordt gebruikt. SDN werkt aan het bereiken van een gezond ecosysteem dat invloeden van buiten weerbaar en veerkrachtig opvangt. Volgens Stichting De Noordzee moet de Noordzeenatuur altijd het uitgangspunt zijn voor duurzaam gebruik. De organisatie komt op voor de Noordzee en werkt samen met andere partijen aan oplossingen voor huidige en toekomstige uitdagingen op de Noordzee. De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor Boskalis en vele andere partners.