Staatssecretaris opent unieke Kunststof Sorteer Installatie

Op de foto v.l.n.r. Directeur HVC Dion van Steensel, Burgemeester van Heerenveen Tjeerd van der Zwan, Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, Omrin directeur John Vernooij en KSI-directeur Hendrik van de Vijver (Foto: Jeannette de Groot)
Stientje van Veldhoven openingshandeling (Foto: Jeannette de Groot)

Vandaag heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in Heerenveen de nieuwe Kunststof Sorteer Installatie (KSI) geopend, die HVC, Omrin en Midwaste samen hebben gebouwd. Op een moderne manier wordt voortaan jaarlijks ruim 65 kiloton kunststof gesorteerd voor hergebruik. Een unieke samenwerking voor de toekomst, die ervoor zorgt dat kunststof afval in ons eigen land wordt gesorteerd en geschikt gemaakt voor hergebruik.

Samen voor een mooie en schone wereld, dat is wat we willen. Een wereld waarin we geen afval hebben, maar grondstoffen voor nieuwe producten. Kunststof een tweede leven geven staat daarbij centraal. Dat kunnen we optimaal realiseren door monostromen te sorteren naar een zo hoog mogelijke kwaliteit. In Heerenveen, op het Ecopark De Wierde,  gebeurt het nu, zodat we hoogwaardige recycling van kunststof en verpakkingen verder kunnen stimuleren.

Dion van Steensel (directeur HVC groep): “De hoeveelheid ingezameld plastic verpakkingen, blik en drinkpakken is enorm toegenomen. Ik ben er trots op dat we deze stroom nu nog beter kunnen sorteren. Met de komst van KSI zetten we weer een belangrijke stap in het sluiten van de keten. Maar we zijn er nog niet; we doen er alles aan om toe te werken naar hoogwaardige recycling van verpakkingen.”

Machiel van Haaften (directeur Midwaste): “Er is in Nederland een tekort aan sorteercapaciteit voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Als regieorganisatie heeft Midwaste er groot belang bij dat deze capaciteit wordt uitgebreid. De komst van de KSI is dan ook een welkome en broodnodige aanvulling op de capaciteit in Nederland.”

John Vernooij (directeur Omrin): “Om de circulaire economie te versnellen is het essentieel dat we samenwerken. De KSI op Ecopark De Wierde in Heerenveen is hier een lichtend voorbeeld van. Om meer uit het kunststof te halen en het écht een tweede leven te geven, moet de kwaliteit van het gesorteerde materiaal zo hoog mogelijk zijn. Kwaliteitsbewaking heeft bij de KSI dan ook de hoogste prioriteit.”