Met het sorteren van verschillende soorten afval heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, woensdagmiddag om 16.30 uur de campagne Doe alsof je thuis bent. Afval scheiden, altijd en overal. afgetrapt in Den Haag. Met deze campagne willen Nederlandse afvalinzamelbedrijven ons na laten denken over hoe we omgaan met ons afval als we niet thuis zijn. Thuis is het scheiden van afval een goede gewoonte geworden. Dat moet het ook op het werk worden. Thuis scheiden we 60 procent van het afval, op het werk is dat pas 50 procent. Meer afvalscheiding verhoogt de recycling en draagt bij aan het behoud van grondstoffen.

Met de campagne ‘Doe alsof je thuis bent. Afval scheiden, altijd en overal.’ vestigen de afvalinzamelbedrijven aangesloten bij de Vereniging Afvalbedrijven, de aandacht op de mogelijkheden die er zijn voor het gescheiden inzamelen en recyclen van meer afval uit de kantoren, winkels, scholen en andere diensten. Ze werken daarmee aan bewustwording en willen bedrijven in horeca, detailhandel en cultuur stimuleren hun afval gescheiden aan te bieden voor inzameling en recycling. Ook het afval uit het vervoer en de openbare ruimte mag meer worden gescheiden en gerecycled.

“Afval scheiden is heel gewoon”, zegt staatssecretaris Heijnen, “Thuis doen we dat al heel lang. Op het werk lukt dat nog niet altijd. Ook daar geldt, net als thuis: plastic bij plastic, papier bij papier, gft bij gft. Ik roep bedrijven en organisaties op om dit ook op het werk mogelijk te maken. Als er bakken staan voor verschillende soorten afval en goed duidelijk is wat waarin moet, dan is het een koud kunstje. Afval scheiden is goed voor ons milieu, en daar kunnen we allemaal ons steentje aan bijdragen.”

Meer afval scheiden
Jaarlijks produceert de KWD-sector ruim 5 miljoen ton afval. Ongeveer de helft daarvan wordt gerecycled. Met name de met huishoudelijk afval vergelijkbare stromen komen minder vaak in de recyclingketen terecht en worden nu als restafval ingezameld en verwerkt (zo’n 2 miljoen ton). De Vereniging Afvalbedrijven sluit zich aan bij de ambitie van het kabinet om de hoeveelheid restafval uit kantoren, winkels, scholen en andere diensten te reduceren tot 1 miljoen ton. De afvalinzamelbedrijven beschikken over de mogelijkheden om dit afval duurzaam te verwerken en de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Om de gescheiden inzameling van het afval van deze sector tot een succes te maken, zoeken de bedrijven nadrukkelijk de samenwerking met andere partijen in de keten, zoals de overheid, MKB Nederland, VNO-NCW en brancheorganisaties.

Campagnewebsite
Medewerkers van bedrijven en scholen vinden op de campagnewebsite www.doealsofjethuisbent.nl informatie over wat ze kunnen doen om meer afval te scheiden.