Spaarnelanden zamelt taxussnoeisel in tegen kanker

Spaarnelanden doet ook dit jaar weer mee aan de landelijke actie ‘Vergroot de Hoop, verklein de kanker’. Via deze actie roept Spaarnelanden alle Haarlemmers op om tussen 15 juni en 31 augustus 2016 jong taxussnoeisel in te leveren bij het milieuplein.

Het gaat specifiek om snoeisel van de taxus baccata, deze taxus is een van de inheemse naaldbomen en bevat de waardevolle stof baccatine, die nodig is om chemokuren te maken. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapie en er komt 30 euro ten goede van een erkende organisatie of instelling die zich rechtstreeks met de bestrijding van kanker bezig houdt.

Hoe werkt het?
Het is belangrijk dat het verzamelde snoeigroen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden. Enkel éénjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter lang en 1 centimeter dik) van de taxus baccata bevat de stof baccatine. Snoei de taxushaag en vang het snoeisel op een doek/zeil, zodat het zuiver blijft. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is helaas niet bruikbaar. Breng het snoeisel tussen 15 juni en 31 augustus 2016 gratis naar het milieuplein in Haarlem.

Stichting Vergroot de Hoop
Stichting Vergroot de Hoop is initiatiefnemer van de actie ‘Vergroot de Hoop, verklein de kanker’. Deze stichting gaat voor het tweede jaar achtereen de strijd aan tegen kanker door zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen voor de productie van chemokuren. Meer informatie is te vinden op: http://www.vergrootdehoop.nl/