Spaarnelanden opent voedselbank voor bijen

foto: The Pollinators

Bijen en andere bestuivende diersoorten hebben onze hulp nodig. Spaarnelanden sluit zich daarom aan bij de Nationale zaaicoalitie van The Pollinators. Vanaf 10 april a.s. kan iedereen bloemzaad ophalen bij Spaarnelanden of één van de 550 andere voedselbanken. Kijk voor een voedselbank voor de bijen bij jou in de buurt op: http://bit.ly/locaties-bijen-voedselbanken en zaai mee op de Nationale Zaaidag.

Dit jaar is op 22 april de Nationale Zaaidag: op deze dag roepen de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden heel Nederland op om te zaaien voor de bij en andere bestuivende diersoorten. Speciaal voor deze dag kan er bloemzaad opgehaald worden bij Spaarnelanden of een van de andere deelnemende partners.

Haal bloemzaad bij één van de 550 afhaalpunten
Om bloemzaad uit te delen hebben The Pollinators speciale ‘voedselbanken voor bijen’ ingericht. Ruim500 individuen en meer dan 50 organisaties zijn vanaf 10 april a.s. afhaalpunt voor zaadzakjes. Geïnteresseerden kunnen bij Spaarnelanden bloemzaad ophalen in Haarlem en in Zandvoort. In Haarlem kun je terecht bij de receptie aan de Minckelersweg 40 op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur. In Zandvoort kun je terecht bij het magazijn van de Remise aan de Kamerlingh Onnesstraat 20 van maandag tot donderdag tussen 7.30 en 12.00 uur en tussen 12.45 en 16.00 uur en op vrijdag tussen 7.30 en 12.30 uur. Zolang de voorraad strekt. Alle afhaalpunten zijn online te vinden op http://bit.ly/locaties-bijen-voedselbanken.

Waarom doen we dit?
Bijen en andere bestuivende diersoorten kunnen alle hulp gebruiken. Onderzoek toont aan dat ze sterk in aantallen afnemen. Dat is zorgwekkend, want ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit. Ook mensen kunnen niet zonder bestuivers: zeventig procent van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insectensterfte. Met name door onvoldoende gevarieerde voedselbronnen als gevolg van verstedelijking en landbouw en het gebruik van bepaalde pesticiden.

Partners in de Nationale Zaaicoalitie
De voedselbanken voor bijen worden mede mogelijk gemaakt door ruim 50 organisaties die samen de Nationale Zaaicoalitie vormen: ABN AMRO, Arcadis, de Bijenkorf, Bijenstichting, Biocanna, BMWi, Bonte Bij, Branchevereniging VHG, Conclusion, De Groene Afslag, De Traay Bee honest cosmetics, DiamondPoint, Dr. Bronner’s, Drukkerij de Bij, Ecodrukkers, Eneco, Eosta, Epicenter, Erasmus UniversiteitRotterdam, Evides Waterbedrijf, gemeente Leiden, Grant Thornton, Greenchoice, Groenprint, Humanagement, Instock, Interface, Jack Bean, JCDecaux, Joolz, Kombisol, Krinkels, Meewind, Moonen Packaging, Natuurmonumenten, Ondernemersvereniging Tuinen van West, Paper on the Rocks, PGGM, Promozaad, Puur in Beeld, PWN, Ricola, Spaarnelanden, Squarewise, Stadstuinieren, Streefkerk, Synchroon, Tauw, Tolhuistuin, Triodos Foundation, Universal Media, Wijzonol, Windesheim en 2Samen.