Sorteren E-waste officiël gestart

De eerste container vol e-goed wordt opengemaakt door algemeen directeur Circulus-Berkel Henk en een van de medewerkers van het e-goed centrum. Foto: Yke Reussink

Meer sociale werkgelegenheid, beter grondstofbeheer
Circulus-Berkel start samen met Weee Nederland met het sorteren van afgedankte elektrische en elektronische apparaten, ook wel afgekort tot AEEA en e-goed of e-waste genoemd. Dit gebeurt in het nieuw opgerichte Nederlandse e-waste centrum gelegen aan Wilmersdorf, vlakbij de Apeldoornse vestiging van Circulus-Berkel. Met het sorteren zetten beide bedrijven weer een stap in het creëren van sociale werkgelegenheid en beheren van grondstofketens.

De officiële start vond vandaag plaats. Dat gebeurde door het openen van de eerste volle container regionaal ingezamelde elektrische apparaten. Met de sortering creëren Circulus-Berkel en Weee Nederland (sociale) werkgelegenheid. Er wordt gestart met vijf arbeidsplaatsen. Het sorteren en ontmantelen van deze materialenstroom zorgt voor hoogwaardige recycling: bijna al het materiaal wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten.

Het besluit om samen te werken bij de sortering van elektrische en elektronische apparaten volgt uit de introductie van de Best-tas, een inzamelmiddel voor boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel. Dit inzamelmiddel wordt fasegewijs in het verzorgingsgebied van Circulus-Berkel geïntroduceerd. Nu belandt veel e-goed nog in het restafval; het nieuwe inzamelmiddel zal bijdragen aan een sterke vermindering daarvan en behoud van waardevolle grondstoffen.

Werkwijze

Sorteerwerkzaamheden Foto: Yke Reussink
Sorteerwerkzaamheden
Foto: Yke Reussink

Nadat het ingezamelde e-waste terecht komt bij het Nederlandse e-waste centrum, volgt sortering in verschillende stromen. Die gaan vervolgens naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven waar de materialen verder worden gescheiden. Reint Sekhuis, directeur Weee Nederland: “Door deze regionale invulling van sorteerwerkzaamheden zijn minder kilometers voor transport nodig, waardoor CO2 uitstoot wordt verminderd.”

Sociaal en duurzaam
De sorteerwerkzaamheden creëren sociale werkgelegenheid. Voor Weee is dit het vierde centrum in Nederland waar sociale werkgelegenheid wordt gecreëerd met sorteerwerkzaamheden. Henk Knip, algemeen directeur van Circulus-Berkel, geeft aan dat de start van dit centrum goed past in het beleid van Circulus-Berkel om te komen tot een circulaire economie. Bovendien sluit dit initiatief aan op het streven van de regio stedendriehoek om een clean tech regio te ontwikkelen. Clean tech richt zich op het stimuleren van een regionale, circulaire economie, waarin behoud van waardevolle grondstoffen, het sluiten van grondstofketens en creëren van (sociale) werkgelegenheid samengaan. Samenwerking is daarvoor noodzakelijk. “We zijn blij dat we met Weee Nederland tot een overeenkomst zijn gekomen en verwachten dit centrum gezamenlijk tot bloei te kunnen brengen.”

Het Nederlands E-waste centrum biedt naast het sorteren en ontmantelen van elektrische apparaten ook ruimte voor het andere duurzame initiatieven, zoals de recycling van c.v.-ketels en het maken van kunst- of gebruiksvoorwerpen van afgedankte apparaten.