Slimme afvalcontainers van Spaarnelanden dragen bij aan beter milieu

Spaarnelanden neemt deze week nieuwe bovengrondse restafvalcontainers in gebruik die bijdragen aan een beter milieu. Dit type container wordt ingezet op locaties waar nog geen ondergrondse inzamelvoorziening is. De containers zijn voorzien van een sensor die meet hoe vol de container is, de meest efficiënte inzamelroute uitrekent en direct kan communiceren met de chauffeur die dienst heeft. Dat zorgt ervoor dat het aantal vervoersbewegingen, het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot verminderen.

 

“Met de inzet van deze nieuwe techniek creëren we slimme containers waarmee we op afstand kunnen communiceren’ aldus Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden. “Het zorgt ervoor dat Spaarnelanden efficiënter, milieuvriendelijker en servicegerichter kan werken en inwoners en de gemeente op het gebied van afvalinzameling optimaal van dienst kan zijn.” De containers passen goed bij de ingezette koers van Spaarnelanden om innovatief en duurzaam te ondernemen. De techniek wordt ingezet als proef en na een aantal maanden geëvalueerd.

 

De containers zijn, naast de nieuwste techniek, voorzien van een softclose-klep die geluidloos sluit en geluidsoverlast voor omwonenden beperkt. Ook hebben ze een uniek en op maat gemaakt formaat, waardoor ze gemakkelijk door elk soort inzamelvoertuig van Spaarnelanden kunnen worden geleegd.

 

Spaarnelanden plaatst bovengrondse containers tijdelijk op locaties die moeilijk bereikbaar zijn i.v.m. wegwerkzaamheden of op nieuwbouwlocaties waar nog geen inzamelvoorzieningen zijn en voorheen bouwcontainers werden gebruikt.