SITA neemt kunststof recycling activiteiten over van Houweling Groep

Beide partijen bundelen krachten om kunststof keten te sluiten
Met de overname van de recycling activiteiten van de Houweling Groep – een internationale leverancier en distributeur van verpakkingen – versterkt SITA haar positie in de kunststof keten. Hiermee bereikt zij een belangrijke mijlpaal in haar missie om samen met partners de afvalketen verder te sluiten. Met de overname van twee productielijnen voor het omwerken van harde afvalplastics tot hoogwaardige grondstoffen – hoofdzakelijk polypropyleen (PP) en polyethyleen (PE) – zet SITA een nieuwe stap in het geschikt maken van gebruikte kunststoffen als grondstof. De productiecapaciteit bedraagt uiteindelijk ca. 3.600 ton granulaat per jaar. De overname is per 1 september officieel van kracht.

Dhr C. Houweling (l) en Dhr W. Droogh (r) tekenen een samenwerkingscontract.
Dhr C. Houweling (l) en Dhr W. Droogh (r) tekenen een samenwerkingscontract.

De Houweling Groep richt zich op de internationale handel in verpakkingen, transport en warehousing. In het verleden verzorgde zij de recycling van niet herbruikbare retourverpakkingen in eigen beheer door deze te vermalen en verkopen voor de verwerking tot nieuwe kunststof producten. In haar recycling-unit in Tholen werd kunststof tot granulaat vermalen en doorverkocht aan producenten. SITA neemt twee grinding productielijnen en vier medewerkers over. Vanaf januari 2015 worden deze activiteiten ondergebracht bij de sorteerinstallatie voor kunststof verpakkingsafval van SITA in Rotterdam. Dit is de eerste en enige installatie in Nederland die bij huishoudens gescheiden kunststof verpakkingsmateriaal sorteert voor verdere verwerking. SITA breidt deze activiteiten nu uit met de recycling van onbruikbaar geworden harde plastics afkomstig van grootverbruikers en zakelijke klanten.

Het sluiten van de kunststof keten
SITA en de Houweling Groep gaan samenwerken met het doel de kunststof keten verder te sluiten. Houweling legt zich toe op de inzameling van gebruikte kunststof producten en emballage en levert dit, nadat ze grondig zijn gereinigd, gedroogd en getest opnieuw bij afnemers aan. Voor het onbruikbare plastic afval geldt dat dit door SITA tot granulaat wordt vermalen en deels als grondstof wordt terug geleverd voor de productie van nieuwe kunststof verpakkingen en emballage. Op haar beurt brengt SITA de Houweling Groep in contact met klanten die plastic B2B-verpakkingen – zoals jerrycans, emmers en flessen – afnemen van leveranciers.

Dhr. W. Droogh (R, SITA) krijgt symbolisch een emmer gevuld met plastic granulaat overhandigd van Dhr. M. Houweling (L, Houweling) om hun samenwerking te bezegelen.
Dhr. W. Droogh (R, SITA) krijgt symbolisch een emmer gevuld met plastic granulaat overhandigd van Dhr. M. Houweling (L, Houweling) om hun samenwerking te bezegelen.

“Met de recycling van verpakkingen was Houweling de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam ondernemen ruimschoots voor. Afvalverwerking behoort echter niet tot onze kernactiviteiten en we willen onze internationale positie als verpakkingsleverancier versterken”, vertelt Marc Houweling, Algemeen Directeur van de Houweling Groep. “SITA rekent de recycling van kunststof afval juist wel tot haar core business. Door de kennis van beide partijen te bundelen, zijn we in staat elkaar te versterken”.

“Als regisseur van de kunststofketen – van inzameling en overslag tot verwerking en recycling van kunststof (verpakkings)materiaal afkomstig uit huishoudens en industrie – heeft SITA toegang tot de grondstoffen. Met de overname van de recycling-activiteiten van Houweling breiden we onze activiteiten uit met de industriële productie van gerecyclede kunststoffen. De industrie en de overheid hebben steeds meer behoefte aan gerecyclede kunststoffen die zijn omgewerkt tot nieuwe kwalitatief hoogwaardige grondstoffen voor het maken van nieuwe producten. Door deze grondstoffen terug te leveren aan industriële klanten, sluiten we de keten”, aldus Wieger Droogh, Algemeen Directeur van SITA. “Dankzij de combinatie van onze kunststof sorteerinstallatie en de nieuwe recycling-unit zal in Rotterdam een breed hoogwaardig kunststof recycling competence center ontstaan.”

Meer over Sita