Sinterklaasactie Wecycle op milieustraten Saver

De eerste 100 bezoekers van de 3 milieustraten van Saver in Oud Gastel, Ossendrecht en Bergen op Zoom die elektrische apparaten inleveren, krijgen in de dagen na 5 december, zo lang de voorraad strekt, een gratis sneeuwballenmaker cadeau. Tevens ontvangen de eerste 500 bezoekers een kanskaart met daarop een speciale actiecode. Door het invullen van de actiecode op www.wecycle.nl maakt men kans op gratis bioscoopkaartjes.

De gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal en Woensdrecht hebben zich aangesloten bij de Wecycle-Sinterklaasactie. Hierin worden inwoners aangespoord om in de dagen na pakjesavond oud elektrisch speelgoed of andere afgedankte elektrische apparaten in te leveren bij de milieustraat in de eigen gemeente. Uiteraard kunnen inwoners hun kleinere, gebruikte elektrische apparaten ook kwijt in de daarvoor speciaal ontwikkelde, paarse E-tainers, maar maken dan alleen geen kans op een prijs.

Steeds meer Sinterklaascadeautjes hebben een stekker of een batterij. Vaak vervangen ze een oudere variant die dan vervolgens in de vuilnisbak belandt. Zonde, want ook elektrisch speelgoed kan prima worden gerecycled! Veel kleine elektrische apparaten verdwijnen nog te vaak in de vuilnisbak: in totaal zo’n 35 miljoen kilo per jaar in heel Nederland.

Inleveren kleine elektrische apparaten
In veel garages en schuurtjes liggen diverse gereedschappen, zoals een boor of hogedrukreiniger, op de plank. Vaak zijn ze al vervangen door een nieuw model. Hiervoor geldt, net als voor een föhn, stofzuiger, mixer, scheerapparaat of elk ander elektrisch apparaat: niet weggooien of laten liggen maar inleveren bij de milieustraat of in een E-tainer in de buurt. Ook kunnen inwoners het kwijt in de winkel bij aankoop van een nieuw exemplaar.

Grote winst voor het milieu
Door ze in te leveren, kunnen deze apparaten verantwoord worden gerecycled. Ieder apparaat dat buiten het gecontroleerde circuit belandt, hier of in de derde wereld, kan risico’s met zich meebrengen voor het milieu. Daarnaast is er nog een belangrijke reden: bruikbare materialen worden teruggewonnen, zodat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven worden. Grondstoffen worden steeds schaarser. Indien elektrische apparaten verantwoord worden gerecycled, kunnen deze voor 75% tot meer dan 90% weer worden gebruikt om nieuwe producten te maken.

Meer informatie
Wecycle en de vier Savergemeenten willen de inzameling van elektrische apparaten stimuleren. Voor meer informatie over de inlevermogelijkheden in de verschillende gemeenten kunnen inwoners terecht op www.saver.nl of op hun afvalwijzer. Meer informatie over Wecycle staat op wecycle.nl.