Sidcon toont innovatief hoogstandje in hoogbouw tijdens Grondstoffencongres

Op 22 maart vindt wederom het jaarlijkse Grondstoffencongres in Utrecht plaats. Nu er steeds meer aandacht is voor het afval scheiden in hoogbouw zoeken gemeente naar oplossing om dit voor de bewoners zo makkelijk mogelijk te maken. Het goed en makkelijk scheiden van afval vinden ze bij Sidcon heel belangrijk en daarom komen ze nu met twee nieuwe innovatieve producten speciaal ontwikkeld voor in de hoogbouw; de Presstation Compact en de Freshstation Organic. Twee zeer innovatieve producten met uitstek geschikt voor plastic, metaal, drankenkarton (PMD) en organisch keukenafval (GFT). Speciaal voor bezoekers van het Grondstoffencongres showt Sidcon de twee nieuwe producten.

Elke dag openen we gemiddeld 7 verpakkingen per persoon. Veel van deze verpakkingen kunnen hergebruikt worden, mits het afval goed gescheiden wordt. Met de VANG-ambitie om 75 procent van het afval gescheiden in te zamelen, zoeken gemeenten naar oplossingen om dit voor bewoners zo makkelijk mogelijk te maken. Dankzij het steeds verder ontwikkelen in duurzame en innovatieve afvaloplossingen lukt dit iedere dag een beetje beter. Doordat de nieuwe producten van Sidcon in of vlakbij het appartement staan kost het de bewoner zeer weinig moeite om het afval weg te brengen. Sterker nog, men hoeft het afval niet meer in het appartement op te slaan maar kan het elk moment van de dag wegbrengen. Het opslaan van afval in het appartement is hiermee verleden tijd. Doordat de Presstation Compact en de Freshstation Organic het inzamelen van het afval plaats laat vinden in het eigen appartementencomplex van de bewoners is gebleken dat de kwaliteit van het gescheiden afval toeneemt doordat het inzamelen in een “gecontroleerde” en minder anonieme omgeving plaatsvindt.

Pers het maximale uit gescheiden afval
De Presstation Compact van Sidcon is speciaal ontwikkeld om ook in de hoogbouw goede scheidingsresultaten voor plastic, metaal en drankenkarton (PMD) te behalen. Door het slimme persmechanisme in de container kan er tot 10 keer meer afval in de Presstation Compact van Sidcon dan in een gewone minicontainer. Het unieke persmechanisme perst het afval op een zorgvuldige manier samen zodat de kwaliteit van het gescheiden afval hoog is en het goed gesorteerd en gerecycled kan worden.

Voorkom nare geurtjes
De Freshstation Organic is speciaal ontwikkeld om organisch keukenafval (GFT) makkelijk en zonder stankoverlast te verzamelen. De container is een metalen geïsoleerde cocon, voorzien van een koelelement en ozongenerator. Speciaal voor de Freshstation Organic van Sidcon is er een compacte ozongenerator ontwikkeld. Door de speciale ozongenerator in de container verdwijnt de geur van organisch keukenafval. Hierdoor ontstaan geen nare luchten en trekt het geen ongedierte aan. Dit innovatieve product is de afgelopen jaren uitgebreid getest en vormt een duurzaam alternatief voor oplossingen zoals sprays.

De Presstation Compact en de Freshstation Organic van Sidcon maken het tevens mogelijk dat ook in appartementencomplexen een minicontainer van 240 liter komt te staan die door de afvalinzamelaar in zijn route geleegd kan worden. Daarmee sluit het aan op de logistiek die in de rest van de gemeente voor het omgekeerd inzamelen wordt toegepast. In de circulaire gedachte is het ook mogelijk om de containers op abonnement af te nemen. Zo hebben gemeenten geen omkijken naar onderhoud, communicatie en reparatie. Bij het beëindigen van het contract wordt de container ergens anders gebruikt of worden de onderdelen gerecycled.

Verbeteren kwaliteit PMD Ede
Ook in Ede zocht de gemeente naar mogelijkheden om de kwaliteit van het gescheiden afval in hoogbouw te verbeteren en om pmd-afval handiger op te halen. Waar ze voorheen pmd vooral in zakken ophaalde, wordt het nu verzameld in de Presstation Compact. Het resultaat was na 2 weken direct zichtbaar. In plaats van 100 zakken, stonden er nog maar 10 zakken voor de flat. De hoeveelheid ingezameld plastic, metaal en drankenkarton is enorm toegenomen na het plaatsen van de afvalbak in drie Edese flats. Het is gebleken dat de inwoners door het scheiden van het PMD afval ál hun afval beter gaan scheiden.

Renkum aan de beurt
Het is nu de beurt aan de gemeente Renkum om de Freshstation Organic te plaatsen bij drie appartementencomplexen om daar de kwaliteit van het gescheiden organisch keukenafval (GFT) te verbeteren. De pilot met de Freshstation Organic stelt de bewoners van de appartementencomplexen in staat om de container in de praktijk te testen en een stap voorwaarts te maken in duurzaamheid.