Saver lanceert nieuwe verzamelcontainer voor elektrisch afval: de E-tainer

De afgelopen dagen plaatste Saver N.V. 14 nieuwe containers in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Halderberge en Woensdrecht. Het gaat om de nieuwste verzamelcontainer van Saver, de paarsgekleurde E-tainer. De plaatsing ervan markeerde het begin van de inzameling van een nieuwe afvalstroom in bovengenoemde gemeenten: kleine elektrische apparaten. Een primeur voor de betreffende gemeenten, maar ook voor de rest van Nederland.

De E-tainer is met financiële steun van WeCycle ontwikkeld door Saver, om ervoor te zorgen dat de schaarse grondstoffen die in kleine elektrische apparaten zitten, niet verloren gaan. Kleine elektrische apparaten kunnen voor zeker 75% gerecycled worden. Gebruikte, kleine elektrische apparaten slingeren dikwijls rond in huis of blijven in een lade liggen. Uiteindelijk belanden ze vaak in de vuilnisbak. Het gaat om zeker 2 kilo per persoon per jaar, ofwel bijna 400.000 kilo in het Saver-gebied. De gemeenten en Saver roepen inwoners op gebruik te gaan maken van de E-tainer, net zoals men nu doet bij de glas-, kleding- en kunststofcontainers. Niet alleen om schaarse grondstoffen terug te winnen, maar ook uit milieu-overwegingen. Ieder elektrisch apparaat dat buiten het gecontroleerde bewerkingscircuit belandt, kan risico’s met zich meebrengen voor het milieu.

In de E-tainer kunnen inwoners uit Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht en Halderberge kleine, elektrische apparaten met of zonder snoer kwijt. Het gaat om kleine, huishoudelijke apparatuur, zoals oude opladers, adapters, telefoons, scheerapparaten, wekkerradio’s, broodroosters, mixers, enz.

Grote elektrische apparaten die niet in de E-tainer passen, horen thuis op de milieustraat (inleveren is gratis) of kunnen, als ze nog werken of gerepareerd kunnen worden, ingeleverd worden bij De Kringloper. Eventueel kan De Kringloper ze ook bij inwoners thuis ophalen.
Spaarlampen, LED lampen, losse batterijen en losse accu’s mogen niet in de E-tainer geworpen worden. Deze kan men eveneens kwijt op de milieustraat.

Op de website www.saver.nl is met behulp van postcode en huisnummer terug te vinden waar de E-tainers geplaatst zijn.