SABIC en Schwarz Group starten proefproject voor groentezakken gemaakt van gecertificeerd circulair polyethyleen

SABIC, wereldleider in de chemische industrie, is begonnen aan een proefproject met Schwarz Group, europa’s grootste winkelexploitant, voor het gebruik van transparante filmzakken gemaakt van gecertificeerd circulair polyethyleen (PE) in groenteverpakkingen. Het project omvat verschillende PE-technologieën uit hetTRUCIRCLE-portfolio van SABIC ™ op basis van materialen die worden geproduceerd via grondstoffenrecycling van gemengd en gebruikt plastic. Via dit project worden 1 kg zakken voor biologische wortelen, gemaakt van flexibele folie met behulp van SABIC’s gecertificeerde circulaire polyethyleen, tussen oktober en december 2020 door de retailgroep geïntroduceerd in geselecteerde winkels die onder de merken Lidl en Kaufland in Duitsland opereren.

De TRUCIRCLE-gecertificeerde circulaire polymeren van SABIC in het proefproject omvatten zowel polyethyleen (LDPE/LLDPE) met een lage dichtheid als een hoge dichtheid ( HDPE) en SUPEER™metalloceen polyethyleen (mPE) harsen.

“Onze uitgebreide strategie is om alle plastic verpakkingen van lidl en Kaufland tegen 2025 zo recyclebaar mogelijk te maken, waardoor het totale plasticverbruik met 20 procent wordt verminderd”, zegt Dietmar Böhm, Managing Director van GreenCycle, dat fungeert als leverancier van afvalbeheer en recycling voor Schwarz Group en andere bedrijven. “We streven ernaar om materiaalcycli te sluiten en grondstoffen te besparen.

“We hebben een grote stap voorwaarts gezet op onze weg naar het bouwen van een echt circulaire kunststofeconomie sinds we begin 2019 de eerste polymeermaterialen van virginkwaliteit uit gemengd gebruikt plastic hebben geproduceerd”, legt Stephan Eltink, directeur Polyethyleen Europe bij SABIC, uit. “Onze gecertificeerde circulaire polymeren worden geproduceerd als onderdeel van ons TRUCIRCLE-portfolio dat een breed scala aan polyethyleen- en polypropyleenmateriaalsoorten omvat, die drop-in oplossingen kunnen zijn voor toepassingen in verschillende industrieën, waaronder de voedselverpakkingsindustrie. We zijn blij schwarz group te mogen verwelkomen onder het groeiende aantal downstreamklanten dat waarde wil vastleggen uit materiële bronnen die traditioneel zijn genegeerd of weggegooid.”

Het geavanceerde recyclingproces voor grondstoffen van SABIC herstelt de materiële waarde van gemengd en gebruikt plastic, waaronder voorheen moeilijk te recyclen post-consumer kunststoffen, die anders verloren zouden kunnen gaan aan storten of verbranden. Het afval wordt omgezet in een olie, die vervolgens in de productieketen komt, net als fossiele grondstoffen om nieuwe materialen te leveren zonder in te leveren op kwaliteit.

Het TRUCIRCLE-portfolio van SABIC, dat de circulaire innovaties van het bedrijf presenteert en kan helpen om fabrikanten toegang te geven tot duurzamere materialen, omvat het ontwerp voor recyclebaarheid, mechanisch gerecycleerde producten, gecertificeerde circulaire producten uit grondstofrecycling van gebruikt plastic en gecertificeerde hernieuwbare producten uit biobased grondstoffen.