SABIC DSM en Viscofan lanceren innovatieve meerlaagse folie voor vleesverpakkingen met gecertificeerde circulaire polymeren

SABIC, een wereldleider in de chemische industrie, heeft samen met DSM en Viscofan gewerkt aan de ontwikkeling van een innovatieve multi-barrièrefolie voor vleesdarmen. De film combineert lagen van SABIC’s gecertificeerd circulair polyethyleen (PE) uit zijn TRUCIRCLE ™ -portfolio en een circulaire polyamide (PA) van DSM Engineering Materials in een duurzamere verpakkingsoplossing zonder afbreuk te doen aan de hoge functionele en esthetische prestaties die vereist zijn in de markt voor versverpakkingen.

De resulterende multi-barrière verpakkingsfolie, vervaardigd door Viscofan, een wereldleider in omhulsels voor vleesproducten, is ontworpen om de houdbaarheid van producten te verlengen – waardoor verspilling van voedsel wordt verminderd – en effectief de uitputting van fossiele bronnen te verminderen door de waarde van gebruikt plastic als grondstof voor nieuwe food-grade materialen. De oplossing is bedoeld om de groeiende vraag van eindgebruikers en consumenten naar verpakkingsproducten te ondersteunen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk in onze samenleving.

“Dit succesvolle project is een opmerkelijk bewijs van onze vastberadenheid om samen te werken met spelers in de waardeketen die bereid zijn om onze drive in de industrie te delen voor het implementeren van een echt circulaire kunststofeconomie”, zegt Fahad Al-Swailem, Vice President, PE Business and Sales of Petrochemicals. bij SABIC. “Dergelijke relaties zijn essentieel om commercieel haalbare en duurzamere oplossingen op de verpakkingsmarkt te brengen. De gecertificeerde circulaire producten uit ons TRUCIRCLE-portfolio kunnen ons milieu helpen ondersteunen en kunnen zowel verpakkingsfabrikanten als de voedingsindustrie helpen bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen en helpen voorkomen dat plastic afval wordt. ”

Als verdere demonstratie van samenwerking in de waardeketen leverde SABIC gecertificeerde circulaire benzeen gemaakt van recycling van grondstoffen aan Cepsa, een wereldwijde leverancier van energie en chemicaliën, die gecertificeerd circulair fenol produceerde dat als bouwsteen wordt gebruikt in het productieproces voor DSM’s circulaire PA. Joost d’Hooghe, VP Business Line bij DSM Engineering Materials voegt hieraan toe: “Met de introductie van circulaire PA zetten we een spannende volgende stap in onze reis naar duurzaamheid om DSM’s uitgebreide materialenportfolio tegen 2030 uit te breiden met een volledig assortiment biobased en / of recycle-gebaseerde alternatieven. De gezamenlijke ontwikkeling van een op recycling gebaseerde film voor verpakkingstoepassingen onderstreept onze toewijding om nauw samen te werken met partners, klanten en leveranciers om een ​​duurzamere waardeketen en economie te realiseren. ”

De gecertificeerde circulaire SABIC PE- en DSM PA-polymeren in de meerlagige filmomhulsels met hoge barrière zijn volledig geaccrediteerd volgens het International Sustainability and Carbon Certification (ISCC PLUS) -programma dat een massabalansbenadering gebruikt. Het gecertificeerde circulaire polyethyleen en benzeen in het TRUCIRCLE-portfolio van SABIC zijn gebaseerd op gebruikte en post-consumer plastics die anders zouden worden weggegooid als stortplaats of verloren zouden gaan bij verbranding. Door middel van geavanceerde recycling wordt het gebruikte plastic omgezet in een nieuwe grondstof, die vervolgens de productieketen binnengaat om nieuwe, hoogwaardige materialen te leveren. Mass balance accounting biedt een methode om de gerecyclede inhoud in die materialen te bevestigen volgens vooraf gedefinieerde en transparante regels door onafhankelijke externe laboratoria.

De gecertificeerde circulaire materialen bieden drop-in-oplossingen voor het vervangen van fossiele plastics in de verpakkingsindustrie zonder in te leveren op productzuiverheid en voedselveiligheid. Verpakkingsfolie met gecertificeerd circulair PE-polymeer van SABIC biedt een uitstekende balans tussen taaiheid, barrièreprestaties en esthetiek voor een breed scala aan flexibele verpakkingstoepassingen. Bovendien leent het zich gemakkelijk voor meerlaagse filmstructuren die op gewone productieapparatuur worden vervaardigd.

“Door ons innovatievermogen te combineren met de nieuwste beschikbare technologie, hebben we vandaag een unieke oplossing op de markt bereikt met gebruikmaking van post-consumer gerecycled plastic ‘. Óscar Ponz, Chief Plastic Business Officer bij Viscofan legt uit: De aankondiging van vandaag is het resultaat van de gedeelde toewijding om voedselsystemen eerlijk, gezond en milieuvriendelijk te maken voor een duurzamere toekomst. ‘ Dit belangrijke project wordt ontwikkeld in samenwerking met belangrijke Viscofan-klanten zoals El Pozo. ”

Het TRUCIRCLE-programma van SABIC strekt zich uit van ontwerp voor recycleerbaarheidsdiensten en mechanisch gerecyclede materialen tot gecertificeerde circulaire producten, van grondstofrecycling van gebruikte kunststoffen en gecertificeerde hernieuwbare polymeren uit biogebaseerde grondstoffen. Lees hier meer.