Ruim 700 vrijwilligers naar Terschelling om zwerfafval op te ruimen

NederlandSchoon, de gemeente Terschelling en Omrin ondersteunen Stichting de Milieujutter op Terschelling met extra afvalgrijpers en afvalzakringen.

Deze maand komen er 700 vrijwilligers naar de milieujutter op Terschelling om zwerfafval op te ruimen. De vrijwilligers komen in zes groepen naar het eiland. De groep van vandaag bestaat uit maar liefst 340 deelnemers. Om iedereen van voldoende grijpers en afvalzakringen te voorzien hebben Omrin, de gemeente Terschelling en NederlandSchoon een financiële bijdrage gedaan. De nieuwe zwerfafvalgrijpers en afvalzakringen zijn vandaag officieel overhandigd.

“Ik merk dat de bewustwording van zwerfafval is toegenomen, sinds de ramp van de MS Zoe. Ik krijg steeds meer aanmeldingen van vrijwilligers die ons graag helpen opruimen. We zijn erg blij dat Omrin, de gemeente Terschelling en NederlandSchoon ons voorzien van alle materialen die we nodig hebben. Zo kunnen wij in de toekomst met nog meer vrijwilligers aan de slag,” aldus Guus Schweigmann (milieujutter Terschelling).

Het ingezamelde afval wordt op het Ecopark De Wierde van Omrin in Heerenveen duurzaam verwerkt, zodat er meer dan de helft weer kan worden hergebruikt. Van de rest van het afval wordt in Harlingen groene stroom gemaakt, waarmee we bijvoorbeeld het licht van de Brandaris op Terschelling kunnen laten branden.

Zwerfafvalvrij Terschelling
Burgemeester Wassink van Terschelling is enthousiast: “Van dit soort berichten word ik heel blij. Prachtig om te zien dat steeds meer mensen (eilanders én badgasten) helpen het eiland schoon te houden!”

“Wij vinden het initiatief van de milieujutter geweldig. Mooi dat er steeds meer, en steeds grotere groepen vrijwilligers zich melden om de stranden van Terschelling schoon te houden. Deze bewustwording is de belangrijkste eerste stap op weg naar een mooie en schone wereld. En daar dragen wij graag aan bij,” aldus Els van Dongen van Omrin.

Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon) voegt toe: “Het is belangrijk dat dit soort initiatieven ondersteund worden. De ambitie is om met zoveel mogelijk partijen een aanpak voor heel Friesland uit te rollen. Ook Terschelling heeft zich vandaag gecommitteerd en zal nauw gaan samenwerken met betrokken bedrijven, ondernemers, scholen, verenigingen, inwoners en gemeenten om te zorgen voor een zwerfafvalvrij Friesland. Binnenkort wordt meer bekendgemaakt over deze aanpak.”