Rozenburgs bedrijf wint internationale duurzaamheidsprijs

Emerald Kalama Chemicals, gevestigd aan de Montrealweg in Rozenburg, heeft een prestigieuze internationale duurzaamheidsprijs gewonnen. Het bedrijf ontving de Responsible Care Prijs 2014 voor haar inzet voor de stoomleiding, die vorig jaar is aangelegd bij Rozenburg.

Dankzij het partnerschap van Emerald met afval- en energiebedrijf AVR en netbeheerder Stedin werd het mogelijk om een 2 kilometer lange stoomleiding aan te leggen. De leiding brengt duurzame stoom van AVR naar Emerald waar het wordt gebruikt in de productieprocessen. Investeringen in een nieuwe gasgestookte stoomketel, ter vervanging van de oude ketel, zijn hierdoor overbodig. Dit maakt de stoomleiding een opvallend duurzaam initiatief met een jaarlijkse CO2 reductie van 25.000 ton en een besparing van het gasverbruik met 15 miljoen m3.

Vestigingsdirecteur Jan Eland: “De stoomleiding is een icoon voor onze vestiging in Rotterdam. Het is het tastbare resultaat van onze inspanningen om onze footprint te verkleinen en bij te dragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de regio en aan de duurzaamheid van onze branche in het algemeen. Dat ons werk wordt erkend en gewaardeerd, is een bekroning.”

De Europese koepelorganisatie voor de chemische industrie, Cefic, reikt de Responsible Care prijs jaarlijks uit aan Europese bedrijven met bijzondere duurzame projecten, die als voorbeeld dienen voor de chemie branche.