Tijdens de Verspillingsvrije Week, van 9 tot en met 15 september, slaan SharEaty, Het Nieuwe Nassen, een programma van BlueCity, De Gaarkeuken Rotterdam en Rotterdam Circulair de handen ineen om voedselverspilling in Rotterdam tegen te gaan door voedseloverschotten te benutten en te delen met Rotterdammers. Chef en Het Nieuwe Nassen ambassadeur Perry de Man, bekend om zijn Rotterdamse no-nonsense stijl, trekt samen met Arnold Bergshoeff, chef van SharEaty, met een bakfiets vol SoepGoed te stad in. Samen met chef Walter Sanda van De Gaarkeuken serveert Arnold, daarnaast een tweegangen verspillingsvrije lunch voor honderd Rotterdammers. Met deze acties willen de initiatiefnemers chefs en thuiskoks inspireren om slimmer om te gaan met hun voorraad, en het belang van het verminderen van voedselverspilling benadrukken – zeker in een tijd waarin veel Rotterdammers moeite hebben om betaalbare, gezonde maaltijden op tafel te zetten.
In Nederland verspillen we jaarlijks bijna 2 miljard kilo voedsel. Dat staat gelijk aan een onafgebroken rij vrachtwagens van Utrecht naar Barcelona, gevuld met producten die nooit worden geconsumeerd. Deze verspilling gebeurt in alle schakels van de voedselketen, van
boer tot bord. De Verspillingsvrije Week, een initiatief van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, vraagt jaarlijks aandacht voor dit probleem. Met het thema ‘slim omgaan met je voorraad’ staat Nederland van 9 tot en met 15 september opnieuw in het teken van bewustwording en actie tegen voedselverspilling. Ook Rotterdam is toneel voor diverse initiatieven tijdens de Verspillingsvrije Week. In onze havenstad ontstaan dagelijks ontzettend veel voedseloverschotten, zowel in de haven als bij distributiecentra en voedselproducenten.
Rotterdam in actie
Dit jaar werken SharEaty, Het Nieuwe Nassen, De Gaarkeuken en Gemeente Rotterdam samen om Rotterdam nog meer te betrekken. Het Nieuwe Nassen, een programma van BlueCity, is een beweging van Rotterdamse restaurants, innovatieve voedselondernemers en lokale en natuurinclusieve boeren. Sinds 2021 zet Het Nieuwe Nassen zich in om voedselverspilling tegen te gaan en de voedseltransitie op de menukaart te zetten bij de Rotterdamse horeca. Onder andere door het organiseren van diverse challenges in de keuken van Rotterdamse horeca om voedselverspilling tegen te gaan, en het organiseren van Verspillingsvrije diners op diverse locaties in de stad. Ruim zeventig chefs en horeca-ondernemers zijn inmiddels aangesloten bij Het Nieuwe Nassen. SharEaty, een lokale sociale onderneming zet zich sinds 2019 in om groenten overschotten te redden van de vuilnisbak door ze te verdelen over sociale keukens die maaltijden maken voor daklozen, eenzame ouderen en mensen die minder te besteden hebben. Ook maakt SharEaty van deze overtollige groenten SoepGoed, een voedzame soep die ze leveren aan bedrijfscateraars en restaurants.
Anoek van den Broek, Transitieregisseur Voedselverspilling, Rotterdam Circulair: “Voedsel raakt iedereen. We kunnen niet zonder en tegelijk gooien we het met bakken weg. Heel Zuid-Holland kan gevoed worden met wat we jaarlijks in Nederland verspillen. Extra pijnlijk als je bedenkt dat er ook nog zoveel Rotterdammers in voedselarmoede leven. We willen dat iedere Rotterdammer toegang heeft tot gezond voedsel zoals groente en fruit. Maar het is logistiek heel erg ingewikkeld om het overschot van de ene plek te matchen met de vraag op de andere plek, omdat bijvoorbeeld groente en fruit beperkt houdbaar is. Daarom steunen wij als gemeente Rotterdam SharEaty vanuit drie afdelingen: Armoede, Gezondheid en Rotterdam Circulair. In deze week doen we dat samen met Het Nieuwe Nassen, een beweging waar we ook al sinds hun start mee samenwerken, die op hun eigenzinnige manier steeds meer Rotterdamse chefs inspireren om samen aan de slag te gaan met voedselthema’s zoals verspilling, gezondheid, duurzamer, lokaal en natuurinclusief voedsel. Voedsel verbindt niet alleen ons eigen beleid, maar ook al die mensen die straks in een buurthuis of horeca met de heerlijke soepen van SoepGoed samen aan tafel gaan!”
Oproep aan Rotterdammers: kom proeven!
Chef en Het Nieuwe Nassen-ambassadeur Perry de Man staat samen met SharEaty’s chef Arnold Bergshoeff centraal in deze activiteiten. Op maandag 9 september en dinsdag 10 september gaan Perry en Arnold samen op pad en bereidt Perry zijn versie van SoepGoed. Op dinsdag 10 september opent een pop-up soeppunt van 11:00 tot 14:00 uur op het Stadhuisplein (bij het Monument van Alle Gevallenen), waar Perry de Man zijn versie van SoepGoed serveert aan het publiek en vertelt over het belang van voedselverspilling ook thuis tegen te gaan. Het Nieuwe Nassen maakt een inspiratievideo voor Rotterdamse chefs
om aan de slag te gaan met verspilling en SoepGoed op de kaart te zetten. Net als Perry kan iedere chef een eigen touch geven aan deze basissoepen en SoepGoed op de menukaart zetten en inkopen bij SharEaty.
Op woensdag 11 september van 12:00 tot 13:30 uur staat een verspillingsvrije lunch gepland bij De Gaarkeuken aan de Persoonshaven 650, waar honderd Rotterdammers kunnen aanschuiven. Arnold en Walter Sanda (chef De Gaarkeuken) bereiden samen een tweegangenlunch, gemaakt van ingrediënten die de supermarkt niet haalden. Uiteraard staat hier ook een kopje SoepGoed op het menu, plus een ander verspillingsvrij gerecht. Kom langs, en proef hoe lekker verspillingsvrij kan zijn. Jij bepaalt wat je betaalt.
Voor meer informatie over SharEaty en de activiteiten tijdens de Verspillingsvrije Week zie de website van SharEaty. Meer informatie over Het Nieuwe Nassen is hier te vinden. De activiteiten in Rotterdam zijn onderdeel van de landelijke programma-week. De Verspillings Vrije Week is een initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Meer informatie over alle activiteiten is te vinden op hun website.