Roosendaal en Saver plaatsen Greenups in strijd tegen zwerfvuil

Op dinsdag 7 april is de laatste van drie Greenups officieel in gebruik genomen door wethouder Saskia Schenk van de gemeente Roosendaal, Pieter Balth Linders, adjunct directeur van Saver, en leerlingen van het Jan Tinbergen College in Roosendaal. De Greenup, een emballage-apparaat waarin zowel blikjes, drankenkartons als PET-flesjes weggegooid kunnen worden, is een nieuw middel dat door de gemeente en Saver ingezet wordt ten behoeve van de bewustwording van middelbare scholieren op afvalgebied en de strijd tegen zwerfvuil.
Eerder al werden er twee Greenups onthuld: eentje in de kantine van het Da Vinci College en eentje in de hal van het Gertrudis College, beiden in Roosendaal. Met behulp van deze emballage-automaten, die scholieren met tegoedbonnetjes belonen voor het inleveren van PET-flesjes, blikjes en drankenkartons, krijgen de scholieren van het Gertrudis en Da Vinci College korting bij de aankoop van drink- en etenswaren in de kantine. Op het Jan Tinbergen College gaat al het gespaarde tegoed naar Kika, het Kinderkankerfonds. In gesprek met leerlingen en leerkrachten is op elke school bepaald waar de tegoedbonnen voor gebruikt worden.
Het doel is de grondstoffen die de drie genoemde afvalstromen in zich bevatten, gescheiden in te zamelen, zodat ze niet bij het restafval belanden. Restafval wordt verbrand en daarbij komt CO₂ vrij, hetgeen het milieu belast. Saver haalt de gescheiden afvalstromen op en levert ze af bij speciale afvalverwerkers, zodat ze daarna weer als grondstoffen gerecycled kunnen worden in nieuwe producten. Al het afval dat in de Greenup gegooid wordt, belandt niet op straat. Op deze manier wordt zwerfvuil voorkomen.

 

[vc_button title=”Meer over Saver” target=”_self” color=”default” href=”http://www.afvalgids.nl/afval/inzamelaar/saver-afvalinzameling/”]